Марафет для адвоката

07.05.2009

Учора в Гомелі Президент Віктор Ющен­ко зустрічався зі своїм білоруським колегою Олександром Лукашенком. Вони проводять переговори вже вдруге за п’ять місяців — перші відбулися в січні у Чернігові. Частіше, ніж із Ющенком, Лукашенко цього року зустрічався тільки з російським президентом Дмитром Медведєвим.

Про заплановану зустріч стало відомо лише за кілька днів до її проведення. Офіційного підтвердження не надходило фактично до останнього моменту — аж у вівторок прес–служби президентів підтвердили, що переговори дійсно відбудуться в середу в Гомелі. Проте підготовка до приїзду Ющенка почалася значно раніше. У Гомелі ще до кінця минулого тижня в терміновому режимі стартували ремонтні роботи. На центральних вулицях міняли асфальтове покриття, уздовж доріг висаджували нові квіти, а тротуари відмивали сотні працівників комунальних служб. «Це ми так готуємося до приїзду високих гостей, — пояснювали вони. — Коли вдома гостей приймаєш, то завжди до цього готуєшся. Так і тут — треба, щоб наше місто сподобалося Ющенкові!».

Приймати українського Президента вирішили в найгарнішій будівлі — палаці Румянцевих і Паскевичів, розташованому в самому центрі древнього парку на березі річки Сож. Зустріч президентів і переговори сам на сам пройшли у Червоній вітальні палацу. Згідно з прес–релізом, Ющенко з Лукашенком мали обговорювати хід виконання домовленостей, досягнутих на чернігівській зустрічі. Також глави держав заанонсували наступну зустріч прем’єр–міністрів двох країн. Щоправда, така сама угода після Чернігова реалізована не була.

Тон розмові одразу задав Віктор Ющен­ко. «Хотілося б обговорити з вами, як дві країни переживають кризу, питання дво­сторонньої співпраці, європейські процеси», — сказав Президент України, натякнувши таким чином журналістам, про що вони насправді спілкуватимуться з Лукашенком.

Останнім часом експерти відзначають, що Україна стає своєрідним адвокатом Білорусі в Європі. І напередодні саміту програми «Східного партнерства» (на який замість білоруського президента поїдуть члени уряду) Лукашенкові було важливо ще раз переконатися в тому, що Ющенко розуміє його позицію і готовий підтримати Білорусь в основних питаннях співпраці з Євросоюзом.