Знімайте маски і йдіть у кафе

06.05.2009
Знімайте маски і йдіть у кафе

Люди заражають один одного і ... свиней. (Фото Рейтер.)

Незважаючи на те, що у світі реєструють нові випадки захворювання на «свинячий грип», який викликає вірус A/H1N1, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не має наміру найближчим часом оголошувати загальнопланетарну тривогу, тобто черговий — шостий і останній — рівень загрози, який означає світову пандемію. Станом на вчорашній день було офіційно зареєстровано 1085 випадків захворювання на цей різновид грипу в 20 країнах світу. Глава ВООЗ Маргарет Чан запевнила, що теперішня глобальна ситуація зі «свинячим грипом» жодним чином не нагадує тієї, що склалася 1918 року, коли «іспанка» забрала життя 50 мільйонів людей. Чан заспокоїла світову громадську думку словами, що навіть у випадку проголошення шостого рівня загрози не варто буде панікувати: «Це в жодному випадку не означатиме, що нас чекає кінець світу». Одночасно вона попередила: захворюваність у південній півкулі ще не сягнула апогею. На думку Чан, ще рано передбачати, який відсоток населення Землі перехворіє на «свинячий грип». За оцінками ЄС, це буде 40 відсотків.

Покращується ситуація в Мексиці, звідки пішов «гуляти світом» вірус A/H1N1. Кількість нових випадків хвороби почала зменшуватися. Від сьогодні уряд дозволив відкрити всі ресторани і кав’ярні, зачинені минулого тижня. Бібліотеки, музеї, церкви відкриються завтра. Наразі залишаться на замку бари, кінотеатри та театри, повідомила канцелярія мера Мехіко.

Дещо гірша ситуація у США, де кількість підтверджених випадків захворювання станом на вчора зросла до 286 серед мешканців 36 штатів. Наразі в США померла одна дитина, яка приїхала вже зараженою з Мексики. Але в більшості випадків у Штатах «свинячий грип» переноситься легко, тобто як звичайний сезонний грип.

ООН повідомляє, що немає ознак масштабного поширення вірусу в Європі та Азії, де ще не встановлено випадків передачі вірусу від людини до людини, як у Північній Америці. Всі європейські та азійські хворі привезли вірус із собою з поїздок до Мексики, США чи Канади. Маргарет Чан вважає, що наступним серйозним випробуванням для людства буде черговий спалах грипу на початку зими.

Наразі в різних країнах вживають жорстких заходів для непоширення грипу. Так, 250 новобранців військового табору в кантоні Фрібург на заході Швейцарії помістили в карантин після того, як у двох із них з’явилися симптоми грипу. У Китаї ізолювали 70 мексиканців, котрі прибули до цієї країни, хоча в жодного з них не було симптомів грипу.

Попри заспокійливі реляції, вчора надійшло зовсім не оптимістичне повідомлення: в канадській провінції Альберта хворий на «свинячий грип» фермер, який повернувся з Мексики, заразив... 200 синей. Це перший зареєстрований випадок передачі вірусу від людини до тварини. Фермер та його свині перебувають на карантині.

А в Єгипті тривають бої за життя свиней. Центральна влада в Каїрі видала наказ знищити все наявне поголів’я свиней. Хоча це мусульманська країна, але християнська меншість Єгипту утримує 300 тисяч свиней. Минулої неділі під час спроби правоохоронців почати виконувати урядовий наказ спалахнули бої між ними та селянами. У хід пішли каміння, пляшки, сльозогінний газ та гумові кулі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>