Велике прибирання

30.04.2009
Велике прибирання

Олег Скрипка озеленює Труханів острів.

Цьогорічне прибирання столичного Труханового острова стало унікальною подією, організованою фестивалем «Країна мрій» за підтримки Представництва ООН в Україні та компаній–підписантів Глобального договору. Таким чином, столичний суботник став для учасників справжнім святом: радістю світились обличчя дітлахів, поруч під етнічну музику пританцьовували їхні батьки, і всіх гріло по–весняному тепле сонце. Так незвично розпочалась унікальна для киян акція «Зелена толока».

Таку назву акції організатори вибрали невипадково: в селах збирали толоку, коли треба було швидко виконати якусь велику роботу. Наприклад, побудувати хату чи зібрати врожай. «Поодинці ми слабкі, а гуртом — ціла країна, яка здатна творити чудеса», — розказав «УМ» організатор етнофестивалю «Країна мрій» Олег Скрипка. Він також висловив надію на те, що «такі дні стануть для нас традицією: щоб люди збиралися не тільки з нашої ініціативи, а й за власним бажанням; щоб вони не тільки не смітили, а ще й прибирали. Даною акцією ми хочемо не лише повернути відповідний екологічний природний стан цьому куточку природи, а й примножити ті духовні багатства, які перейшли нам у спадок».

Для того, щоб творити чудеса було зручніше, всім бажаючим роздавали «спецодяг»: футболки, рукавички та сміттєві мішки. Присутні поділились на дві частини: одні озеленювали острів деревцями, інші ж відразу взялись за прибирання.

Оскільки на «суботник» кияни прийшли з сім’ями й друзями, то робота перетворилася на своєрідну розвагу: прибирали всі в доброму гуморі. Поступово просуваючись уздовж берега, учасники й не помітили, як за декілька годин зібрали аж вісім тонн сміття. Отак легко присутні побили минулорічний рекорд у п’ять тонн непотребу.

«Компанія «Кока–Кола» усвідомлює, що здоров’я нашого бізнесу безпосередньо залежить від здоров’я довкілля, в якому живемо та працюємо. Саме тому ми спрямовуємо  зусилля для підтримки таких екоініціатив, як то: охорона водних ресурсів, відповідальне ставлення до переробки упаковки, розумне використання енергії та захист клімату. Довготривала співпраця нашої компанії з етнофестивалем «Країна Мрій» яскраво демонструє, що разом зі своїми партнерами ми розуміємо потреби нашого суспільства, рухаємось одним і тим самим напрямком  і спільно прагнемо вирішити посильні проблеми. Зелена толока — це ще одна можливість зробити реальний внесок у захист довкілля і створити гідний приклад для наслідування», — відзначив Генеральний директор компанії «Кока–Кола Беверіджиз Україна» Марчел Мартін.

Організатори особливо раділи, що цього року учасників було значно більше — близько 350 осіб. «Кожен сюди прийшов із метою зробити цей острів чистішим. Прийшли сюди сім’ями — і це правильно. Адже, коли ми прибираємо, ми очищуємо природу не тільки для себе, а й для наших дітей. І сьогодні моя сім’я також поруч зі мною», — розповіла «УМ» виконуюча обов’язки представника Програми розвитку ООН в Україні Іларія Карнавалі. «Цим заходом ми хочемо показати, що, здавалося б, маленькими діями кожна людина може зробити значний внесок у збереження природи», — додала вона.

Такими спільними діями організатори доводять, що справді «Країна мрій» є реальною, і всі її мешканці мріють про чисте довкілля та чисту культуру.

А щоб слово не розходилось із ділом, найближчим часом «Країна мрій» збирається провести іще дві толоки: перша відбудеться 16 травня з нагоди Міжнародного дня клімату, друга ж — 6 червня, до Всесвітнього дня охорони довкілля.