Привіт від Обами

28.04.2009

Американський Білий дім засвідчив свій інтерес до України відрядженням Джеймса Стайнберга — першого заступника держсекретаря США Хілларі Клінтон. Учора він зустрічався з керівниками держави, а в планах мав також розмову з представниками опозиції — з Партії регіонів.

«Мета мого приїзду — ще раз підтвердити, яку цінність ми надаємо відносинам США з Україною, підкреслити наміри президента Барака Обами підтримати та розвинути той рівень співпраці, який ми маємо», — заявив Стайнберг в інтерв’ю УНІАН. Він хоче почути думку української влади про актуальні проблеми та виклики, і те, «яким чином, на їхню думку, можна було б працювати Україні та США, щоб дати відповідь на ці виклики не тільки в Україні, а й у регіоні й цілому світі».

Пан Стайнберг каже, що має на меті передати «твердий намір США» продовжувати підтримку розвитку демократії в Україні. Також американська делегація обговорює співпрацю України з МВФ, тему постачання енергоресурсів, виконання щорічної програми Україна—НАТО. А також «як Сполучені Штати збираються рухатися в напрямку покращення своїх відносин із Росією і при цьому надавати такої самої важливості відносинам з Україною».

Учора на зустрічі з Віктором Ющенком Джеймс Стайнберг відзначив, що між двома країнами є «широкий спектр питань співробітництва, глибокий культурний вимір відносин і активність контактів не лише на державному, а й міжлюдському рівні».

Стайнберг передав Президенто­ві вітання від державного секретаря США Хілларі Клінтон. Ющенко зазначив, що «наші відносини нині мають стратегічний характер і є знаковими для України».