НОВИНИ ПЛЮС

25.04.2009

Чотириразовий Генпрокурор?

Учора Окружний апеляційний суд Києва скасував указ Президента Віктора Ющенка, яким Святослава Піскуна було відсторонено з посади Генерального прокурора. Тоді глава держави визнавав таким, що втратив силу, свій же указ про поновлення Піскуна на посаді Генпрокурора.

«Це було зрозумілим, звичайно, рішенням, тому що всім відомо, що Президент мене звільнив без згоди Верховної Ради. Це незаконно — тож суд виніс рішення скасувати незаконний указ Президента», — цитує Піскуна агенція «Інтерфакс–Україна». Водночас екс–прокурор ще не визначився з подальшими діями: «Я не знаю, ще подумаю над цим. По–перше, я народний депутат, а по–друге, є легітимний Генеральний прокурор Олександр Медведько».

Нагадаємо, раніше Піскун уже тричі був Генпрокурором, у тому числі й завдяки судовим рішенням.

Засідання РНБО

Учора відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони України. На ньому йшлося про стан злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам, а також про стратегію міжнародної миротворчої діяльності. Засідання відбулося у закритому для преси режимі.

Зустріч Тимошенко і Путіна

Прем’єр–міністри України та Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін зустрінуться у Москві 29 квітня. Про це повідомив посол РФ у Києві Віктор Черномирдін. Переговори відбудуться в рамках українсько–російського міжурядового комітету з економічного співробітництва. «Там передбачено цілу програму. Зараз триває підготовка до цього візиту. Це економічний комітет, який очолює Прем’єр–міністр у рамках міждержавної комісії, очолюваної Президентом. Тому це планова зустріч», — цитує Черномирдіна «Інтерфакс–Україна». Також Тимошенко проведе в Москві зустріч із новим патріархом РПЦ Кирилом. Про це «Українській правді» повідомили джерела в МЗС.

Борг України

Валовий зовнішній борг України в січні–березні–2009 скоротився на 2,5 млрд. доларів — до $101 млрд. Про це йдеться в повідомленні на веб–сайті Національного банку України.

Скидаймося на зарплату!

Кабінет Міністрів дозволив направляти благодійні внески і пожертви на виплату зарплати працівникам установ і закладів освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання. Про це йдеться у постанові КМ від 14 квітня, оприлюдненій на урядовому порталі. Відповідний акт вносить зміни до постанови від 4 серпня 2000 року щодо порядку отримання благодійних внесків державними установами.

Партактив — фальшивий

Переважна більшість об’єднань громадян, які називають себе політичними партіями і зареєстровані як партії Міністерством юстиції, по суті ними не є. Про це йдеться в преамбулі річного звіту Мін’юсту про результати перевірки партій на предмет відповідності їх Конституції та профільному закону.

За результатами перевірки втратити свідоцтво про реєстрацію наразі можуть дві політичні сили зі 167 зареєстрованих — Партія гуманістів України (ПГУ) та партія «Велика Україна», які не виконали вимоги закону про обов’язкову реєстрацію організацій у більшості адміністративно–територіальних одиниць України. До списку партій, що мають нестачу організацій, потрапила і Європейська партія України, яку очолює Микола Катеринчук. Рішення з приводу цих партій буде ухвалено найближчим часом. «У цьому питанні ми виявляємо обережність, оскільки не хочемо, щоб напередодні можливих дострокових парламентських виборів цей крок розглядали як переслідування партій», — цитує міністра юстиції Миколу Оніщука газета «Коммєрсант–Україна».

БЮТ програв суд за вибори

Тернопільський окружний адміністративний суд учора відмовився задовольнити позовні вимоги Блоку Тимошенко визнати протиправним та незаконним протокол про підсумки голосування й результати виборів до Тернопільської облради. Про це повідомила прес–служба ВО «Свобода».