Несолодке життя «солодкої» парочки

25.04.2009

Чотиримісячна відсидка одного з лідерів Партії регіонів Бориса Колесникова у СІЗО в 2005 році чимось нагадує стиснуту пружину. Спершу ця справа мала вигляд програшної для депутата–«регіонала», а тепер вона рухається у зворотний бік, зачіпаючи все нові фігури. Так, у цій справі сплила постать Петра Порошенка — людини, яка чотири роки тому працювала секретарем Ради нацбезпеки та оборони.

Колесников стверджує, що саме з Порошенком він зустрічався напередодні свого арешту і фактичний власник компанії «Рошен» нібито назвав умови, за яких Колесников — власник іншої кондитерської фірми, «Київ–Конті», — міг уникнути кримінального переслідування. Про це нардеп від ПР розповів у свідченнях слідчій комісії Верховної Ради, котра займається з’ясуванням обставин скандальної справи.

«Першого квітня 2005 року о 17–й годині я був викликаний до РНБОУ, де зустрівся з Петром Порошенком, — цитує визначного «регіонала» сайт «Українська правда». — Він сказав, що в мене кепські справи, на мене і на Ріната Ахметова чекає наїзд. Він також назвав, що замовників справи цікавлять акції двох телекомпаній — ТРК «Україна» та НТН, низка промислових активів Ріната Ахметова та включення 15—20 кандидатів у список Партії регіонів на наступних парламентських виборах. Першого числа відбулася наша зустріч, а 6 квітня я був арештований». Аналогічні свідчення Борис Колесников дав і в Генпрокуратурі.

Також у головному слідчому управлінні ГПУ було допитано самого Порошенка. Поки завчасно робити висновок, чи можна кваліфікувати ті дії Петра Олексійовича як вимагання. В такому разі голові ради Нацбанку може загрожувати кримінальне переслідування. Нагадаємо також, що Борис Пенчук, який, власне, і «заварив кашу» у «справі Колесникова» (саме в Пенчука пан Борис нібито забрав акції донецького універмагу «Білий лебідь»), з обвинувача перетворився на підсудного і вже навіть отримав тюремний строк...

 

НЮАНС

Повноцінно інститут слідчих комісій Верховної Ради запрацював тільки в цьому році. До того вони не мали великих повноважень і слугували тільки для громадського розголосу певних справ. А тепер, якщо ТСК викликає людину для свідчень, цю особу попереджають про відповідальність за неправдиві дані, а у випадку відмови від запрошення комісія може ухвалити рішення «про застосування до неї приводу, виконання якого забезпечується органами внутрішніх справ».

Народні депутати активно взялися використовувати переваги нового закону. Нагадаємо, зараз набирає обертів справа зі створення ще однієї парламентської слідчої комісії — про обставини продажу телеканалу «Інтер» і нібито пов’язану з цим смерть власника контрольного пакета «Інтера» Ігоря Плужникова.