Комусь — татамі, комусь — театр воєнних дій

25.04.2009
Комусь — татамі, комусь — театр воєнних дій

Киянка Марина Прищепа — одне з наших «медальних» сподівань на чемпіонаті Європи. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

«На Кавказі розпалюється нова війна», «Грузинська опозиція готує новий наступ», «Росія підтягує війська до кордонів Грузії» — такого штибу заголовки останніми днями з’явилися в засобах масової інформації. І, як нерідко буває в таких випадках, політика знову вплинула на життя спортивного світу.

У середу в столиці Грузії мав розпочатися чемпіонат Європи з дзюдо. Але політична нестабільність внесла свої корективи: спортсмени стартували лише вчора, а завершити змагання мають, як і планувалося, в неділю. Для цього їм доведеться виступати за ущільненим графіком.

Турнір узагалі могли перенести до іншої держави, але організаторам вдалося вмовити керівництво світового дзюдо не робити цього. На користь грузинів зіграло вдале проведення в січні у Тбілісі Кубка світу. Загалом на нинішнє змагання прибули спортсмени з 39 країн, але тільки Україна, Німеччина й Росія — в повному складі.

Наша збірна привезла до Тбілісі 14 спортсменів: по сім чоловіків і жінок. Головний тренер української команди Сергій Дуброва не взяв на континентальну першість жодного дзюдоїста з тих, хто змагався на Олімпіаді–2008 у Пекіні. Не змагатиметься в Грузії, зокрема, срібний та бронзовий призер двох останніх Олімпійських ігор Роман Гонтюк: прикарпатець готується до світового чемпіонату, запланованого на серпень. Натомість троє наших чоловіків виступатимуть на змаганнях такого рівня вперше — це Тигран Казарян, Вадим Синявський та Станіслав Бондаренко. Жіноча команда не зазнала серйозних трансформацій — серед дебютантів лише Аліна Бойкова.

Учора українці зазнали першої поразки на грузинських татамі. Тетяна Луснікова (48 кг) уже в стартовій сутичці поступилася туркені Кубрі Текнечі.