Україна задоволена ініціативою Кремля

22.04.2009

Україна вітає ініціативу президента Російської Федерації Дмитра Медведєва щодо енергетичної співпраці, з якою він виступив 20 квітня в Гельсінкі. Адже заява, яку зробив Медведєв, є фактично повторенням ініціатив Віктора Ющенка, «які були спрямовані на те, щоби встановити баланс інтересів між країнами–виробниками, країнами–транзитерами та країнами–споживачами». Про це вчора на брифінгу для журналістів повідомив уповноважений Президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський. За його словами, «фактично вперше Росія заявила з високої трибуни про баланс інтересів».

Перебуваючи у Фінляндії з державним візитом, Медведєв заявив, що Росія передасть на розгляд країн «Великої вісімки» та «Великої двадцятки», а також «нашим партнерам по СНД, нашим найближчим сусідам» новий базовий документ у галузі енергобезпеки, «який визначає питання міжнародної співпраці у сфері енергетики, зокрема пропозиції щодо транзитної угоди». Президент РФ наголосив, що Росія «не раз говорила про проблеми, пов’язані з неврегульованістю низки питань енергобезпеки». Європейська енергетична хартія, на думку Кремля, не розв’язує цих проблем, тому Росія її не ратифікувала. І тому Москва, за словами російського президента, вважає, що «наше завдання зараз — забезпечити на майбутнє баланс інтересів країн–виробників енергоресурсів, транзитних держав і споживачів енергоресурсів».

Богдан Соколовський нагадав, що ідеї про рівнозначне врахування ролі транзитера, постачальника і споживача газу в балтійсько–чорноморсько–каспійському регіоні Віктор Ющенко озвучував у 2006 році. «Україна як одна з країн–транзитерів поки що не отримала пропозицій російської сторони. Але ми вважаємо, що майбутні домовленості повинні бути узгоджені з Європейською енергетичною хартією та іншими газовими документами Євросоюзу», — зауважив «енергетичний» речник Банкової. На його думку, Росія почала замислюватися над урахуванням прав транзитера, оскільки сама транзитує середньоазійський газ.

За словами Соколовського, Україна зараз чекає пропозицій від Російської Федерації щодо енергетичної співпраці. У секретаріаті Президента «готові приєднатися до переговорного процесу в дусі партнерства, взаємної вигоди та рівності».

Як повідомляє газета «Вєдомості» з посиланням на помічника президента РФ Аркадія Дворковича, новизна базового документа з енергетичної співпраці, який пропонує Росія замість Енергетичної хартії 1991 року, полягає в розширенні списку енергоресурсів: це тепер не тільки нафта й газ, а й ядерне паливо, електроенергія та вугілля. Особливо важливим для Росії пунктом є правила розв’язання конфліктних ситуацій і додаткова відповідальність країн–транзитерів. Як зазначає видання, це особливо актуально після газового конфлікту з Україною, який Москва мала у січні, та підписання між нашою державою і Євросоюзом декларації про модернізацію газотранспортної системи України, до якої не була включена Росія.

Натомість міністр палива та енергетики Юрій Продан в інтерв’ю Радіо «Свобода» заявив, що російські компанії можуть брати участь у модернізації ГТС — якщо виграють відповідний тендер.

 

ДО РЕЧІ

Дмитро Медведєв у Гельсінкі також наголосив, що Москва й надалі активно просуватиме проект побудови газопроводу «Північний потік», який напряму з’єднає Росію з європейськими споживачами через Балтійське море. «Саме такі проекти створюють каркас енергетичної безпеки у Європі. Наявність більшої кількості маршрутів постачання газу підвищує цю безпеку, а не навпаки. Ми продовжимо роботу в цьому напрямі при дотриманні всіх екологічних вимог», — сказав президент Росії. Наразі про беззаперечну підтримку «Північного потоку» заявила тільки Німеччина, а Швеція, Естонія та Польща активно виступають проти, тож Москва покладає сподівання на підтримку Фінляндії.