Як павуки в банках

17.04.2009

Про тендери в Україні уже б можна було написати багато гостросюжетних томів. Часто їх наслідки стають причиною скандалів. Черговий із них зачепив інтереси народних депутатів. Учора голова регламентного комітету Верховної Ради Олександр Єфремов звернувся до спікера з вимогою провести розслідування щодо залучення нового банку для обслуговування заробітних плат, перерахованих помічникам депутатів. Замість банку «Надра» цю функцію нині має виконувати «Альфа–банк».

За словами Єфремова, у середу перший заступник керівника апарату ВР Володимир Маслаков розіслав усім помічникам депутатів листа з вимогою оформити зарплатні картки в «Альфа–банку». «Володимире Михайловичу, я хотів би, щоб ви звернули увагу на дії цього відповідального працівника і передали матеріали на нього у відповідні органи для складання протоколу про корупцію», — звернувся до Литвина Єфремов. «Регіонал» вважає, що тендер із залученням «Альфа–банку» був непрозорим. «Що це за «Альфа–банк», який виграв тендер? Я не знаю. Чи знає хтось з депутатів, що це за банк?» — обурився Єфремов.

Голова Верховної Ради спробував вгамувати конфлікт і закликав обговорювати такі питання не в сесійній залі, а на погоджувальній раді. «Якщо виникають якісь проблеми, то я не думаю, що вся країна і вся Верховна Рада повинні перейматися питаннями, що хтось щось сказав і не точно почув», — вважає Володимир Литвин. Спікер переконаний, що російський «Альфа–банк» було залучено до парламентських розрахунків законно.

Один із депутатських помічників розповів «УМ», що в Раді мало хто користується банківськими картками і воліє забирати зарплату безпосередньо в бухгалтерії, а не через банкомати. «Після того як ми кілька місяців тому відчули проблеми з отриманням грошей через банк «Надра», ми вирішили брати зароблене просто в касі», — сказав помічник. Перипетії з «Альфа–банком» йому не відомі.