НОВИНИ ПЛЮС

15.04.2009

Рейтинги

Арсеній Яценюк наздоганяє Юлію Тимошенко. Про це свідчать опитування, проведені компанією Research&Branding Group. Якби вибори відбулися найближчої неділі, за Януковича проголосували б 27,9% виборців, за Юлію Тимошенко — 15,6%, за Арсенія Яценюка — 13,4%. Якби у другий тур президентських виборів вийшли Тимошенко і Янукович, вони набрали б, відповідно, 29,3% і 38,4% голосів. Якби у другому турі зійшлися Янукович і Яценюк, їхні шанси були б приблизно однаковими: 35,5% і 33,7%, відповідно. Якби у другий тур вийшли Яценюк і Тимошенко, то за першого проголосувало б 32,6%, а за Прем’єрку — 21,8%. У рейтингу політичних сил лідирує Партія регіонів — 26,9%. За БЮТ проголосувало б 14,9%, за силу Яценюка — 9,6%, Блок Литвина — 5,6%, КПУ — 4,3%, «Свобода» — 2,6%. Опитування проводилося з 1 по 9 квітня, було опитано 2078 осіб. Очікувана середня похибка вибірки складає 2,2%, повідомила агенція «Інтерфакс–Україна».

Президент — за конституційний референдум

Віктор Ющенко вважає, що нова Конституція має прийматися народом. «Схвалення, прийняття має бути всенародним. Ключі від Конституції повинні бути залишені в народу», — заявив Президент в інтерв’ю газеті «Коммєрсант — Україна». Віктор Ющенко наголосив, що для нього як політика «дуже важливо, щоб у творенні української Конституції брала участь громадськість». Водночас Віктор Ющенко визнав безперечне право парламенту брати участь у доопрацюванні Основного закону.

«Нова Україна» Кучми

Колишній Президент України Леонід Кучма має намір стати учасником громадського руху «Нова Україна». «Я двома руками за новий рух, тому що ми практично домовилися, що має бути сильна держава, сильний народ, сильна Україна», — заявив Кучма на форумі «новоукраїнців» позавчора. Що цікаво, колись Кучма та «Нова Україна» вже мали спільну історію: ця організація — тоді очолювана Ігорем Юхновським — була його опорою на виборах–1994. Кучма не виключив, що «новоукраїнці» можуть брати участь у парламентських виборах. Водночас він сказав, що його «нікуди не тягне», а «за всі ці роки я стільки нахапався, що не дай Господь Бог». У форумі взяли участь Володимир Семиноженко, Анатолій Зленко, Ігор Смєшко, Петро Толочко, Георгій Крючков, Борис Олійник, Дмитро Андрієв­ський — майже всі вони входять до організації «Український форум».