Партія без кількох нот

15.04.2009

Уперше з кінця грудня президія партії «Наша Україна» зібралася на засідання. Позавчора ввечері за одним столом зустрілися й ті «нашоукраїнці», які увійшли до пропрем’єрської коаліції, і ті, які належать до меншості в парламентській фракції. Президія не прийняла рішучих кроків на далеку перспективу, але домовилася скликати політраду партії на 16 травня, а в червні провести з’їзд.

Член президії «Народного союзу «Наша Україна» Лілія Григорович зазначила в коментарі «УМ», що порядок денний засідання політради ще обговорюється — «акумулюються пропозиції». Водночас для Лілії Степанівни зараз складно охарактеризувати нинішній стан партії. «Ми ухвалили суто технічні рішення: призначили засідання політради, гіпотетично домовились про з’їзд» — каже пані Григорович.. А що ще можна сьогодні вирішувати? Є коаліція чи немає? Спільність між БЮТ і Партією регіонів — є чи нема? Якщо Тимошенко каже, що ні, «та ніколи!», а Томенко каже «так», Азаров каже, що «нізащо», а Ганна Герман — «та звісно!». Це рішення?»

Лілія Степанівна зазначає, що зараз «час великого сум’яття і великих запитань без відповідей»: ніхто не знає, які рішення ухвалювати, олігархи не знають, «як і з ким їм буде зручніше», не «утрамбувалися» кандидати в президенти і політичні проекти.

Групу коаліційних «нашоукраїнців» на засіданні президії представляли Юрій Ключковський, Ольга Герасим’юк, Олександр Третьяков і Микола Мартиненко. В.о. голови виконкому «НУ» Роман Безсмертний висловився за те, щоб переглянути рішення про виключення семи «нашоукраїнців» (які увійшли в коаліцію) із керівних органів партії, повідомила прес–служба «НУ». «Потрібно повернути в партію всіх тих, на кого безпричинно вішали різні ярлики», — сказав Безсмертний. За його словами, цих людей поза статутом виключили з політради, адже народний депутат за статусом входить до цього органу. Президія ухвалила рішення обговорити питання семи партійців на окремому засіданні.

Утім дехто з коаліційних «нашоукраїнців» вирішив усе–таки не лишатися в партії. «Я йду звідси і, очевидно, з партії. Я зараз у цьому переконана. Я вже не буду в партії», — заявила після засідання Ольга Герасим’юк. Можливо, це й краще для майбутнього партії, коли такі флюгери самі залишать її лави.

На засідання президії також було домовлено про зміну статуту. До робочої групи увійшли народний депутат Володимир Мойсик і член контрольно–ревізійної комісії «НУ» Володимир Ко­зак.