М’ясо як кава

15.04.2009

Віктор Ющенко піддав критиці уряд за те, що той став організатором незрозумілих схем завезення м’яса в Україну. На його думку, непродумана і недалекоглядна політика Кабміну призводить до критичного стану українського тваринництва. Про це Президент сказав під час наради з питань фінансового стану підприємств АПК та ситуації у тваринництві, яка відбулася вчора в Яготині на Київщині. Глава держави нагадав, що на виконання його доручень правоохоронці ліквідували зловживання під час пільгового ввезення м’яса в Україну. «Зараз ця позиція знову відтворена, і я знову даю доручення прокуратурі пройти весь ланцюжок, всю дорогу, як м’ясо за 80 центів потрапляє на український ринок», — сказав глава держави.

Президент констатував, що агропромисловий сектор є однією з небагатьох галузей економіки, яка має усталену динаміку розвитку. Так, у 2008 році експорт аграрної продукції становив 11,3 млрд. дол. США, а це у 1,7 раза більше за показники 2007 року. Тому Віктор Ющенко висловив подив, що внутрішній попит задовольняється за рахунок імпорту сировини. «Це майже те саме, що для Росії імпортувати наф­ту, а для Колумбії — каву», — порівняв Віктор Ющенко.

Однією з причин скрутного стану українського сільського господарства Президент назвав адміністративне регулювання цін, яке здійснював уряд у 2008 році. «Внаслідок цінової регуляції по всіх видах сільськогосподарської продукції агропромисловий комплекс потрапив у критичну ситуацію. Заборона вивозу зерна чи олії або регулювання рентабельності по всіх продуктах сільськогосподарського виробництва були зумовлені надзвичайно хибним підходом так званої боротьби проти інфляції», — цитує Ющенка прес–служба Президента. За словами глави держави, уряд, очевидно, сподівався, що через заборону вивозу зерна за кордон вдасться збити внутрішню ціну на хліб. Але такий підхід призвів до загострення ситуації на продовольчих ринках.