Колекціонери виходять із–за лаштунків

11.04.2009
Колекціонери виходять із–за лаштунків

Сергій Шишко, «В парку». (Картину для «Приватної колекції» надав В. Федчишин.)

Колекціонери — найбільш «засекречена» мистецька спільнота в нашій країні. Пояснень цьо­му є чимало, починаючи від небажання зайвий раз спілкуватися з відповідними органами, в компетенції яких — дізнаватися, звідки, коли і за які гроші в людини з’явився той чи інший предмет старовини, і закінчуючи прагненням не провокувати злодіїв нажитися за рахунок власної колекції. Але днями ситуація змінилася — українські колекціонери вирішили покінчити зі своїм напівсекретним існуванням і оголосили про утворення Гільдії антикварів України.

«У цивілізованому світі такі об’єднання є в усіх країнах, — каже голова правління ГАУ Ігор Понамарчук. — І ми також вирішили об’єднатися для того, щоб нечиста конкуренція, підробки та інші неприємні явища, які супроводжують вітчизняний арт–ринок, залишилися в минулому». Серед першочергових завдань, які спробує вирішити Гільдія, створення «доброзичливого експертного середовища, де не буде місця необ’єктивним оцінкам», лобіювання законів, які б ефективно і справедливо регулювали відносини у цій сфері арт–бізнесу, формування справді високих стандартів якості... Вивчивши досвід закордонних колег, ГАУ планує також співпрацювати з СБУ, МВС, комітетом, що контролює переміщення культурних цінностей, паралельно налагоджуючи міжнародні зв’язки, зокрема, із організаціями CINOA (міжнародна федерація антикварів та арт–дилерів), англійською BADA тощо.

До ГАУ увійшли відомі колекціонери й антиквари Дмитро Табачник (президент), Леонід Комський, Ольга Сагайдак, Федір Зернецький, Юрій Вакуленко та інші. Аби презентувати Гільдію не лише словом, а й ділом, вони вирішили влаштувати виставку «Приватна колекція» (Музей духовних скарбів, працюватиме до 19 квітня), в експозицію якої кожен надав по два антикварні предмети з власного зібрання. «Формуючи цю виставку, ми просили колег: дайте те, чим ви пишаєтеся, — розповіла Ольга Сагайдак. — Надалі такі виставки обіцяємо влаштовувати регулярно». До речі, вже під час підготовки цієї першої експозиції ГАУ продемонструвала свою фаховість та принциповість. Кілька полотен, які власники планували делегувати до «Приватної колекції», були їм повернуті назад — виникли сумніви в оригінальності цих робіт...