У пошуках аргументів

09.04.2009
У пошуках аргументів

Міністр економіки Богдан Данилишин (у центрі) налаштований більш оптимістично, ніж Світовий банк. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учорашня подія №1— прибуття до Києва делегації Міжнародного валютного фонду, яка все–таки погодилася продовжити розмову з українським урядом на його улюблену тему. Тобто про виділення для нашої країни другого траншу кредиту «стенд–бай» (1,85 мільярда доларів) для стабілізації банківської системи. Чиновники готувалися до міжнародної дискусії з погано прихованим оптимізмом: то тут, то там кулуарами проповзали «цілковито достовірні дані», що цього разу Фонд вирішив змінити гнів на милість. Мовляв, 500 мільярдів доларів, які виділила МВФ «велика двадцятка» в Лондоні, треба кудись вигідно вкласти. Гостроти цій передсвятковій метушні додавало ще й таке спостереження: МВФ зазвичай ухвалює позитивне рішення на другому візиті до країни. Або ж не ухвалює його зовсім... Перші перемовини про другий транш, нагадаємо, вже відбулися.

 

«Змінимо! Або ще раз пообіцяємо

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, очевидно, весь свій час та енергію закумулювала для підготовки аргументованого спічу західним гостям про принади української економіки. Принаймні на черговому засіданні Кабміну Прем’єр не з’явилася, доручивши вести нараду міністрів своєму першому заступникові Олександрові Турчинову. Жодного офіційного пояснення, де ж зараз перебуває Юлія Володимирівна, присутні не почули. За неофіційними даними, втім, традиційно спростованими прес–службою уряду, Тимошенко не була на робочому місці ні в понеділок, ні у вівторок.

Хоча клопотів у Прем’єра перед зустріччю суворих спонсорів — аж забагато. Головний козир для МВФ — ухвалення «антикризового пакета» — уряд у свої руки так і не отримав. З переліку законів, на яких наполягав фінансовий донор, депутати підтримали тільки запровадження акцизів на тютюн, алкоголь і паливо. Маленькою втіхою для Фонду, яка, власне, і повернула його делегацію до Києва, стала спільна обіцянка Президента України та очільника уряду, що між 13 та 17 квітня Верховна Рада неодмінно підтримає ініціативи про матеріальну підтримку Пенсійного фонду та «Нафтогазу України». А також прислухається до порад МВФ та Світового банку про реструк­туризацію українського банківського сектору. Щоправда, експерти доволі критично оцінюють таку ймовірність. Зокрема, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що раніше ухвалених законопроектів, з числа погоджених із Міжнародним валютним фондом, цілком достатньо, а 6–мільярдна підтримка «Нафтогазу» коштом бюджету протизаконна з точки зору економіки. «Налагоджувати бюджет — це одне. А «виривати» гроші з бюджету чи допомагати банкруту — зовсім інше. Не можна диктувати країні умови тільки під один кредит», — виголосив пан Лановий цілком логічну тезу, яку, мабуть, уже найближчими днями на різні лади інтерпретуватимуть у своїх цілях політики.

Наше блискуче майбутнє залишилося в недавньому минулому

В останні години перед прибуттям місії МВФ урядовці на своєму засіданні, здається, намагалися розв’язати всі болючі проблеми країни: земельні, грошові, економічно–виробничі, оборонні — у стилі «п’ять хвилин на найголовніше». Головуючий Олександр Турчинов саме так і орієнтував колег — говоримо тілько про справи і нуль відсотків про політику. Але при цьому міністрів ще раз суворо попередили — без самодіяльності! Тобто, обговорювати погодилися тільки ідеї, про які завчасно поінформували секретаріат. «З голосу ми не розглядаємо!» — ще раз наголосив перший віце–прем’єр тим очільникам відомств, які мають схильність за відсутності Юлії Тимошенко «пропихати» на затвердження документи, про які лідер не знає.

Натомість затверджували узгоджені з Прем’єром позиції. «Пряник» для хімічної та гірничо–металургійної промисловості — до 1 липня подовжили пільги при оплаті ними за природний газ. Та водночас рекомендували зробити для них дешевшою електроенергію. «Мінтрансу рекомендовано утриматися від підвищення для цих підприємств тарифів на залізничні перевезення», — додав міністр економіки Богдан Данилишин.

Пан Данилишин доволі скептично оцінив прогноз падіння валового внутрішнього продукту в Україні, яке днями оприлюднив Світовий банк. За даними аналітиків банку, ВВП в 2009 році становитиме мінус 9%, а інфляція — 16,4%. Цікаво, що ще в середині березня Світовий банк оцінював наші шанси у мінус 4%. При цьому уряд продовжує наполягати на власній версії — зростання (!) ВВП 0,4%. «Український валовий внутрішній продукт має пряму залежність від ціни металу на зовнішньому ринку, — міністр продемонстрував гарно намальований графік, де обидві криві падали напрочуд синхронно. Проте, як і належить урядовцеві Кабінету Юлії Тимошенко, одразу ж перейшов на позитив: — Жодна з міжнародних організацій, у тому числі МВФ, Світовий банк, не зуміла дати правильного прогнозу — навіть для економічно розвинених країн. Прогнози, які вони дають, — суто умовні, адже світова кон’юнктура змінюється на очах».

Аргументувати, на чому базується його політично правильний оптимізм, Богдан Данилишин не зміг. «Про конкретні цифри ми зможемо говорити тільки після оприлюднення статистичних підсумків першого кварталу», — міністр дипломатично вивів з–під вогню своїх колег–урядовців та залишив їм щонайменше тиждень (результати першого кварталу будуть готовими не раніше середини квітня. — Авт.), аби ті знайшли баланс реальності та власних прогнозів.

Нова послуга від Держкомстату: виведи цифру сам!

Світовий банк застеріг: він може переглянути власний прогноз. У бік його погіршення... Це, за словами економіста банку Руслана Піонтковського, залежатиме від перспектив розвитку світової економіки та дій української влади. Натомість влада (принаймні міністр економіки) наразі не може відповісти, чому в Україні на тлі стрімкого падіння ВВП доволі високою залишається інфляція. «Ну, з початку року не шість, а 5,9%, — делікатно пожартував Богдан Данилишин. — Це такий показник... Кумулятивний». На жаль, міністр не пояснив, як він оцінює таку цифру хоча б на тлі минулорічних 9,7% — коли економіка не падала, а розвивалася.

Заступниці керівника Держкомстату Наталії Власенко довелося відстоювати перед пресою свою недавню ініціативу публікувати дані про динаміку ВВП не щомісяця, як це практикувалося досі, а один раз на квартал. Показово, що ініціатива не публікувати з’явилася саме у період, коли іноземні експерти поширювали дані про плачевний стан вітчизняної економіки. «У світі так заведено, там публікують квартальні показники, адже місячні — усього лише орієнтовні», — захищалася пані Власенко. Відповідаючи на питання, які ж орієнтири відтепер треба використовувати, аби зрозуміти, на якому щаблі перебуває український господарський комплекс, чиновниця закликала самотужки аналізувати показники роботи промисловості, будівництва, транспорту, сфери послуг. І самим виводити «народне ВВП».

Натомість відомство, яке знає все, зробило чудовий подарунок для ощадливих і домогосподарок: проаналізувало коливання цін на деякі групи товарів. Так, за даними Держкомстату, зростання цін на рибу, рис, макарони, кондитерські вироби призупинилося. А, скажімо, яйця, овочі, молоко, яловичина й свинина навіть подешевшали. Яйця навіть установили рекорд — цілих 5,9%. Однак високими темпами дорожчає побутова техніка, телевізори, товари фармацевтичної групи — ті, які зазвичай купують за валюту. «Хочеться вірити, що деяке уповільнення інфляції, яке ми спостерігаємо нині, — це початок виходу з кризи», — оптимістично заявила Наталія Власенко, перед тим заявивши, що Держкомстат ніколи не робить надто вже глибоких висновків.