Хто сказав 25–те?!

09.04.2009

Після того, як постанова Верховної Ради про призначення виборів Президента на 25 жовтня цього року була опублікована в «Урядовому кур’єрі» й набула чинності, Віктор Ющенко направив подання до Конституційного Суду щодо її відповідності Основному закону. Також, як повідомила журналістам на брифінгу заступник голови президентського секретаріату, представник Президента у Конституційному Суді та Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук, глава держави просить КС визнати неконституційною частину першу статті 17 Закону «Про вибори Президента України». З огляду на «особливе суспільне і конституційно–правове значення цього питання», Банкова звертається до тлумачів Конституції з проханням розглянути це подання невідкладно (протягом місяця).

Ставнійчук наголосила, що відповідно до Основного закону, чергові вибори проводяться «в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України». Ос­кільки Віктор Ющенко склав присягу і вступив на посаду 23 січня 2005 року, чергові вибори повинні б відбутися 17 січня 2010–го. Саме про цю дату раніше говорили і Голова Верховної Ради, і профільний комітет ВР. Однак 1 квітня все змінилося, причому, як зауважила пані Марина, при призначенні чергових виборів Президента на 25 жовтня парламент вчинив усупереч Конституції, не врахувавши тих змін, які набули чинності внаслідок конституційної реформи з 1 січня 2006 року. За словами Марини Ставнійчук, юридично невивірена дата виборів може поставити під сумнів їхній результат.

Сам Ющенко, звертаючись до Конституційного Суду з відповідним поданням, висловив переконання, що «на сьогодні суспільство розуміє — кризові політичні явища розгортаються не в інституті Президента, а насамперед у парламенті і, відповідно, в уряді». У ВР немає більшості, відповідно, практично не затверджені склад Кабміну та Прем’єр–міністр. «Працює ціла система «врємєнщіков»... левова частина влади просто не призначена і тримається у підвішеному стані», — зауважив глава держави. На його думку, найкращим способом вирішення політичної кризи є «осмислені дії — без суєти та різного роду стихійних сценаріїв».

Ющенко переконаний, що рішення парламенту про призначення президентських виборів на 25 жовтня буде скасоване, оскільки воно «не має нічого спільного із законом». Водночас Президент укотре запевнив, що, незважаючи на це, він готовий погодитись на одночасні дострокові парламентські й президентські вибори за умови змін у виборчому законодавстві — зокрема, запровадження відкритих вибор­чих списків.