Катастрофа насувається, а де ж напад?

09.04.2009

У заключному матчі тренувального збору, який збірна України проводила проти доброго знайомого — клубу «Торпедо» з Нижнього Новгорода, наші хлопці таки здобули перемогу. У позавчорашньому поєдинку в Броварах тренер «синьо–жовтих» Олександр Сеуканд випустив на лід досвідчених Вадима Шахрайчука, Віталія Литвиненка та Романа Сальникова, і саме ця ветеранська трійка вирішила долю спарингу. Сальников закинув двічі, Шахрайчук відзначився один раз, а Литвиненко віддавав передачі у двох моментах, коли за воротами чеського голкіпера гостей Мартіна Фалтера спалахувало червоне світло.

Особливого оптимізму ця перемога не вселяє, адже загалом у чотирьох контрольних матчах із слабенькими клубами КХЛ — «Торпедо» і «Нафтохіміком» — збірна України пропустила аж 12 шайб, а закинула лише 9. Помилявся як Костянтин Симчук, котрий захищав ворота в переможному останньому поєдинку, так й Ігор Карпенко, який отримав «пробоїни» аж чотири рази поспіль напередодні.

Цікаво, що позавчора у воротах Симчука двічі «розписався» син зірки «Сокола» 1980–х років Єгор Шастін, який народився і виріс у Києві, але зараз записаний як росіянин.

А от головний тренер збірної проблем у захисті не бачить. «Лінія оборони мене найменше хвилює, адже там перевірені хлопці, з досвідом», — говорить Сеуканд. Більше його непокоїть передня лінія, якій треба буде забивати. У турнірі за вихід до вищого дивізіону атаку України через травму не посилить результативний гравець московського «Динамо» Костянтин Касянчук. Очікувалося, що серйозним підсиленням для збірної буде Олександр Матерухін, який нещодавно став чемпіоном Білорусі у складі мінської «Юності» і є головним бомбардиром цього клубу, однак у Сашка виявили розрив зв’язок на лівій нозі. Про традиційну відмову наших енхаелівців було відомо ще в березні...

Та попри все, на змагання в дивізіоні ІВ до польського Торуня наші їдуть по перше місце — тільки воно дає перепустку. «Ні бронзові, ні срібні медалі нас не цікавлять. У мене їх уже зібралося вдосталь — якщо хтось колекціонує, то можу віддати, не шкода», — чітко окреслив свою позицію Олександр Сеуканд. Тим більше, не зайвими для хлопців будуть призові за перемогу. У Федерації хокею України, куди «УМ» звернулася з цим запитанням, відмовилися назвати конкретну суму винагороди, але запевнили, що вона буде достойною.

Цікаво буде дізнатися, що чемпіонат світу 2010 року в елітному дивізіоні, куди прагне потрапити наша збірна, відбудеться в Німеччині, а матч його відкриття влаштують на... футбольному стадіоні клубу «Шальке» в Гельзенкірхені. Таким чином організатори прагнуть зібрати аудиторію з 76 тисяч осіб і побити рекорд відвідуваності хокейних матчів.

А поки головна збірна країни готується до боїв у Польщі, українська юніорська команда почала виступи на чемпіонаті світу в групі А першого дивізіону в Білорусі. Підопічні Раміля Юлдашева вже в дебютному матчі розгромно поступилися одноліткам з Литви — 1:5. На черзі — поєдинки проти білорусів, поляків, угорців та казахстанців. Перепустку до вищого дивізіону отримає лише одна країна. Але якщо молода Україна з таким рахунком поступається Литві, двох думок про завтрашній день нашого хокею бути не може: катастрофа таки насувається...

 

ТАБЛО

Контрольний матч. Україна — «Торпедо» (НН, Росія) — 4:3 (1:0, 1:2, 2:1; Сальников, 5, 23; Матвійчук, 52; Шахрайчук, 59 — Саютов, 26; Шастін, 31, 51).

* * *

НХЛ. «Нью–Джерсі» — «Торонто» — 1:4 (Понікаровський, «Т» — 14.58, 1 кидок, 0+1, «+1»), «Тампа–Бей» — «Піттсбург» — 4:6 (Федотенко, «П» — 12.55, 2 кидки, 1+1, «+2»).

* * *

Чемпіонат Росії. Вища ліга. «Плей–оф». 1/4 фіналу (п’ятий матч серії до трьох перемог). «Іжсталь» — «Нафтовик» — 2:3 ОТ (серія — 2:3). У півфіналах зустрінуться «Югра» — «Дмитров» та «Нафтовик» — МХК «Крилья совєтов».

 

ХТО? ДЕ? КОЛИ?

Склад збірної України на чемпіонаті світу в дивізіоні ІВ

Воротарі: Костянтин Симчук («Сибір», Росія), Ігор Карпенко, Олександр Федоров (обидва — «Сокіл»).

Захисники: Юрій Гунько, Андрій Срюбко, Дмитро Якушин, Денис Ісаєнко, Віталій Люткевич, Юрій Наваренко, Олександр Побєдоносцев (усі — «Сокіл»), Сергій Климентьєв («Салават Юлаєв», Росія), Геннадій Разін («Динамо» М, Росія), Олег Благий («Керамін», Білорусь), В’ячеслав Тимченко («Вітебськ», Білорусь).

Нападаючі: Олександр Матвійчук, Юрій Дяченко, Сергій Харченко, Віталій Литвиненко, Євген Пастух, Роман Сальников, Олег Шафаренко (всі — «Сокіл»), Андрій Міхнов («Лада», Росія), Вадим Шахрайчук («Металург» Мг, Росія), Олег Тимченко («Юність», Білорусь), Артем Гніденко («Вітебськ»), Сергій Варламов (ХК ВМФ, Росія).

Календар матчів збірної в м. Торунь (Польща):

11 квітня: Україна — Велика Британія

13 квітня: Україна — Голландія

14 квітня: Україна — Польща

16 квітня: Україна — Румунія

17 квітня: Україна — Італія