Для чого тобі піраміда, фараоне?

07.04.2009
Для чого тобі піраміда, фараоне?

Альфред Теплов презентує 2 квітня свою книгу. (Фото Юрія ГАЄВА.)

Результат своїх теоретичних досліджень Альфред Теплов виклав у книзі з вельми претензійним «іменем»: «Піраміди відкривають таємниці». Випускник Санкт–Петербурзької академії авіаційного приладобудування, колишній науковий співробітник Запорізької інженерної академії зібрав журналістів, аби якомога більший читацький загал українців дізнався про гіпотезу, яка, певен автор книги, невдовзі зацікавить і світове наукове товариство. Свою версію він ладен був аргументувати у диспутах за участі найзатятіших опонентів, однак таких не знайшов, як і, принаймні поки що, однодумців: «Торік я не видавав книгу, бо сподівався, що вдасться виступити на бодай одній науковій конференції. Попередні домовленості були, однак ні в Україні, ні у Москві нічого не вийшло».

Книга з’явилася днями. Її автор (нині Альфред Теплов очолює приватну науково–технічну організацію) в анотації нагадує, що впродовж тисячоріч над пірамідами Єгипту «висить» загадка їхнього призначення. Основна версія, визнана науковим світом, що вони є усипальницями фараонів. Запорізький науковець категорично не спростовує думку колег, але акцентує на вірогідності додаткової функції пірамід і певен, що вкладає до рук сучасників власний ключ до загадки стародавньої цивілізації.

Мас–медійникам легко було погодитися хіба що з нагадуванням паном Тепловим того факту, що «у жодній піраміді не знайдено жодного фараона! «Я переконаний: фараони не були такими гоноровитими, аби споруджувати усипальниці винятково для себе. Тоді для чого? Завдяки задіянню геометричних формул і математичних розрахунків вдалося встановити, що піраміди застерігали населення від природних катастроф, були своєрідним календарем природних явищ», — каже автор книги. Деталізація ж базованої на складних формулах теорії Альфреда Теплова, ясна річ, не була для журналістів об’єктом «легкого травлення», однак зрозуміло, що він зосередився на вивченні двох обставин, якими донині, за його твердженням, ніхто у світі не зацікавився. А саме: чому архітектори «шикували» піраміди вздовж річки Ніл? Чому з математичною точністю вивіреними були пропорції і кути нахилу пірамід? «Секрет, на мою думку, — у бажаному куті заломлення променів сонця. Аби побачити блиск пірамід — ледь не дзеркальна поверхня яких відбивала промені у сторону горизонту, і єгиптяни бачили їх за десятки кілометрів», — каже Теплов.

За його словами, піраміда Хеопса попереджала єгиптян про підняття рівня води у Нілі, деякі інші допомагали визначати день літнього і зимового сонцестояння. Саме того дня, як сонце було над пірамідою, єгиптяни святкували новий рік і... чимдалі тікали від затоплення Нілом. Відтак, певен автор книги, нині доста наукових підстав переглянути теоретичні концепції щодо призначення пірамід: відкривається новий вектор їх дослідження. Найбільша мрія Альфреда Теплова — наукова експедиція. З огляду на «суто національні особливості» кризи він схильний вірити, що шлях науковця до пірамід як об’єктів дослідження уможливить влада Єгипту.