«Паленка» і кліщі для Жириновського

04.04.2009

Позаминулого року Володимир Жириновський побував на батьківщині свого діда Іцхака Едельштейна — у райцентрі Костопіль. Серед іншого до програми неофіційних відвідин входило і бажання на власні очі побачити, що саме належало підприємливому предку. Та на колишній деревообробний комбінат, а нині підприємство Swisspan limited, яким керують швейцарці, російського «спадкоємця» не пустили. Пояснили, що це зовсім інше деревообробне виробництво, зведене радянськими інженерами вже після війни.

А от костопільський історикдослідник Олександр Намозов, який супроводжував віцеспікера Державної думи Росії у всіх заходах під час візиту на Рівненщину, впевнений, що деякі склади ДОКу таки залишилися з часів Едельштейна. Жириновському така «історична правда» сподобалась, і він доручив саме Намозову написати книгу про свого діда та його бізнес.

За домовленістю, Намозов мав дослідити життя родини Едельштейнів у Костополі. Відомий російський політик навіть подарував історикові для цього ноутбук. Історичний опус Жириновський обіцяв особисто вручити українським урядовцям — щоб прочитали і переконались: він має хоча б моральне право на підприємство. Також російський політик запросив костопільця з «візитом у відповідь» до Москви. Намозов відвідав Держдуму, побував у відомому санаторії «Барвіха». «Мені просто приємно, що я пишу книжку для одної з найяскравіших політичних особистостей ХХ—ХХI століття», — запевнив пан Намозов.

Однак з якихось причин замість історичного бестселера з ноутбука дослідника вийшла книга про цікаві та пікантні подробиці приїзду Жириновського на Костопільщину, які досі залишались не відомими для загалу. Зокрема, про те, як лідера ЛДПР напоїли «паленою» горілкою і він ледь не став жертвою кліщів. Першими читачами російськомовної книги стали місцеві чиновники, а сам Володимир Жириновський новодруку «Жириновский. Возвращение к истокам» у руках ще не тримав.