«Свобода» здивувала. «Регіони» стали рогом. БЮТ зник

04.04.2009
«Свобода» здивувала. «Регіони» стали рогом. БЮТ зник

Олексій Кайда.

Завершилася перша установча сесія нової Тернопільської облради (нагадаємо, достроковим виборам до неї з «мукачівським синдромом» передував трирічний конфлікт між БЮТівцями та «нашоукраїнцями»). Як «УМ» уже повідомляла, абсолютним переможцем дочасних виборів (50 мандатів зі 120) стала «тягнибоківська» «Свобода», відтак саме її представника безальтернативно обрали головою ради.

Кандидатура 38річного Олексія Кайди тернополян дещо здивувала — багато хто не розуміє і не сприймає того факту, що на керівній посаді опинився не хтось із земляків, а уродженець Запоріжжя і донедавна депутат Львівської обласної ради. Проти Кайди «стали рогом» депутати«регіонали», які взагалі відразу оголосили себе опозицією. Крім того, обережно висловилися деякі партнери «Свободи» по ситуативній облрадівській більшості. Зокрема, народний депутат України, голова обласної організації Української народної партії Ярослав Джоджик назвав підтримку Кайди вимушеним для своєї політичної сили кроком, зробленим задля уникнення конфлікту. «Ми покладаємо відповідальність за всі його майбутні дії на ВО «Свобода», яке не прислухалося до наших заперечень і не підтримало пропозиції УНП про підписання меморандуму щодо утворення коаліції та співвідповідальності за стан справ у регіоні», — каже Джоджик.

Заступниками голови стали також 38річний лідер тернопільського «Єдиного центру», один із найбагатших у регіоні бізнесменів Сергій Тарашевський та 33річний представник УНП, екс­заступник глави Тернопільської райдержадміністрації Олег Боберський. Зважаючи на вік усіх трьох, Тернопільщина одержала чи не наймолодше у країні керівництво свого головного представницького органу — навіть «губернатору» ще також нема сорока.

У цілому нова Тернопільська облрада почала свою роботу на диво тихо і мирно, за винятком хіба надто частих, тривалих і гучних «включень» опозиційних «регіоналів», які вже з першої сесії дали зрозуміти, що спокою нікому не дадуть, і якщо не «з’їдять» (у зв’язку з наявністю лише 14 мандатів), то хоч «понадкушують». Було схоже, що центр дав їм завдання максимально вжитись в образ «єдиних захисників народу» з огляду на наступні вибори.

Деякі претензії ПР мають раціональне зерно. Зокрема, критика за те, що на першій сесії націоналістична більшість не обговорювала жодного болючого для кризової області питання, натомість було прийнято заяву до Президента та Міністерства закордонних справ з приводу державного пірат­ства Російської Федерації в Азовському морі та звернення до керівництва країни «Щодо переходу на ринкові відносини у питанні базування Чорноморського флоту у Криму». У свою чергу більшість проігнорувала усі заяви і звернення опозиціонерів, давши однозначно зрозуміти, що «регіоналів» не сприймає.

А що ж, ви спитаєте, донедавна «керівний і спрямовуючий» в області БЮТ? А Блок Тимошенко наразі взагалі зник із політичного поля. Поки у верхах збираються розслідувати «справу» вбивчих для БЮТівців дострокових тернопільських виборів силами спеціальної слідчої комісії, в Тернополі жоден із 12 «тимошенківців», які потрапили до обласної ради за списком, ще не приходив по мандат. Першу установчу сесію депутати від БЮТ проігнорували повним складом.

 

ПОЗИЦІЇ

Новообраний голова облради Олексій Кайда висловлює цілковиту впевненість у спроможності своєї команди ефективно працювати на благо області. Першочерговими завданнями на час каденції він вважає консолідацію політичних сил регіону задля його порятунку і передусім збереження наявного потенціалу. Передусім — у сільському господарстві краю, для якого Кайда збирається разом із керівництвом облдержадміністрації вибивати в Києві цільові програми. Пріоритетним голова вважає також питання екології (зокрема вирішення проблеми найбільшого сміттєзвалища, розташованого в зоні головного водозабору Тернополя). А ще — відновлення роботи тернопільського аеропорту, без реанімації якого не бачить можливості покінчити із репресивністю економіки області.

«Свободівець» Олексій Кайда відмовився від надбавок і пільг до зарплати, тож отримуватиме за роботу на посаді голови удвічі менше, ніж його попередник.