Прем’єр–міністр на подання

03.04.2009

Учора Конституційний Суд почав розгляд справи за поданням глави держави щодо тлумачення норм Конституції, які передбачають процедуру внесення кандидатури Прем’єр–міністра новоствореною коаліцією. Віктор Ющенко хоче уточнити, чи мусила коаліція БЮТ, Блоку Литвина і «Нашої України» вносити подання на Юлію Тимошенко, чи Прем’єрка могла перейти до нової коаліції у спадок від попередньої.

У своєму поданні Президент нагадує, що Конституція після внесення змін у 2004 році встановила новий порядок призначення Прем’єр–міністра і формування складу уряду. Ющенко також відзначає, що нинішня коаліція не внесла Президентові пропозицій із приводу формування уряду. І просить розтлумачити колізію.

Представник глави держави у КС Марина Ставнійчук, пояснюючи суддям думку Президента, сказала, що в коаліції є не право, а обов’язок вносити кандидатуру Прем’єр–міністра. Крім того, Ставнійчук додала: Конституція не містить такої термінології, як «переформатування» і «новостворена коаліція».

Які політичні наслідки може мати рішення КС? У тому випадку, якщо переважить думка Президента, тобто у середовищі конституційних суддів об’єднаються «квоти» Ющенка і Партії регіонів, політичні позиції уряду Тимошенко та нинішньої коаліції можуть істотно похитнутися. Якщо коаліція мусила заново вносити подання на Юлію Тимошенко, то яким має вважатися нинішній статус Прем’єрки? Чи треба їй проходити затвердження у ВР? У тому випадку, якщо у Верховній Раді впродовж 60 днів не було сформовано персональний склад Кабміну, це — підстава для дострокових виборів парламенту.

На Банковій сподіваються на позитивний розгляд питання. За даними «УМ», у такому разі Президент ще раз спробує розпустити цей парламент і оголосити нові вибори. Нагадаємо, перша така спроба — минулої осені — закінчилася безрезультатно через активний юридичний і фізичний опір депутатів Блоку Тимошенко.