Крим, сніг і «регіональні» яйця

27.03.2009
Крим, сніг і «регіональні» яйця

На мітинг за Януковича вийшли передусім пенсіонери. (Фото з сайту NR2.ru.)

Учора в Криму стартував «весняний наступ» Партії регіонів, який, за припущеннями декого в БЮТ, може мати на меті дострокові вибори Верховної Ради вже в червні цього року.

«Розігріваючись» в одному зі своїх регіонів, ПР провела тут ще й засідання свого опозиційного уряду. Саме в Криму, як пояснила потім на брифінгу нардеп Ірина Акімова, стартує подібна «виїзна» практика «тіньових» урядовців. Проте нічого нового доповідачі–міністри (сама Акімова, Олександр Попов та Віктор Слаута) та їхній очільник Віктор Янукович на засіданні не озвучили — все звелося до констатації загальновідомої ситуації в економіці, ЖКГ, агропромисловому секторі і, відповідно, обвинувачень чинної урядової команди Юлії Тимошенко. Відтак робився однозначний висновок: Прем’єр і Президент Ющенко повинні піти у відставку, негайно мають бути призначені дочасні вибори.

Це саме, але вже впереміш зі скандуванням «Янукович, Янукович!» пролунало й на головному дійстві дня — мітингу в центрі кримської столиці. Під синіми прапорами ПР у зібранні взяло участь приблизно чотири тисячі осіб — малувато навіть із поправкою на погану погоду. Для попереднього розігріву натовпу, битого мокрим снігом, запустили ораторів із числа місцевих партійних активістів. Потім люд «запалював» — значно несамовитіше і довше — незрівнянний Нестор Шуфрич. Якби не поява на сцені самого лідера «регіоналів», бідолашний Шуфрич зі своїм надривним спічем, певно, зірвав би голос.

Віктор Федорович до подібного «фанатизму» не вдався. Голова партії кількаразово, наче повторював мантру, перепитував у своїх прибічників: мовляв, чи згодні вони з міркуваннями Януковича щодо цієї «безтолкової, авантюрної команди»? А ще він зізнався, що по прибутті до Сімферополя поставив свічку у кафедральному соборі, «щоб разом із вами ми змогли змінити життя на краще». Далі Янукович традиційно нагадав кримчанам, як йому не дали працювати, коли він очолював Кабмін, які в нього були величні плани тощо. Перерахувавши прорахунки нинішніх стернових країни, лідер «регіоналів» визначив головне завдання — «знайти способи відправити най­ближчим часом цю владу у відставку».

Учора ж у Сімферополі, у Кримському російському академічному театрі імені Горького, Віктор Янукович зустрівся з місцевим «регіональним» активом. Але вже у закритому режимі. І зрозуміло, чому — через скандали і взаємні звинувачення в кримському осередку ПР. Тут «регіонали» з різних команд уже віддавна «топлять» один одного, а одна з «синіх» депутаток днями на сесії навіть розбила яйце на голові сімферопольського мера–«регіонала». Тож із порушниками партійної дисципліни розбирався сам голова ПР, який сам свого часу постраждав від «яєчного замаху».