Янукович починає бігти, щоб зігрітися

26.03.2009

Партія регіонів нарешті пробу­джується від сплячки і входить у перед­виборчий сезон. «Події будуть розвиватися в такий спосіб. 27 березня (тобто вже завтра. — Авт.) ми проводимо загальнонаціональний мітинг «Криза — стоп!», — повідомив заступник голови Партії регіонів Борис Колесников, відповідаючи на запитання відвідувачів сайту ПР. — Якщо в понеділок нам не нададуть на погоджувальній раді [парламенту] антикризовий план, а у вівторок не захистять його разом зі змінами до бюджету, що буде гарантією його виконання, то з вівторка Верховна Рада буде заблокована, поки влада не піде у відставку».

Як видно, привід для чергової блокади парламенту «регіонали» обрали штучний. Хай там як, а лише на акцію протесту в Києві ПР планує вивести 15 тисяч людей, причому — не застосовуючи адмінресурсу. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна» із посиланням на головне управління внутрішньої політики Київської міськадміністрації, мітинг запланований на майдані Незалежності з 11.00 до 15.00 (центральну площу столиці «регіоналам» довелося брати в «суб­оренду» в Дмитра Корчинського, який «забив» майдан раніше на значно довший термін для власної акції «Геть усіх!»). Виступ же Партії регіонів охоплюватиме не лише Київ, а всі без винятку області. Для початку партійці Януковича сподіваються вивести на вулиці загалом 100 тисяч людей — досить небагато як для загальноукраїнської акції.

Власне Віктор Янукович вирішив підсилити маніфестацію в Криму. У Сімферополі сьогодні планується провести засідання опозиційного уряду, очолюваного екс–Прем’єром. Також він виступить на всекримських зборах депутатів рад усіх рівнів від Партії регіонів. А на центральній площі Сімферополя, повідомляє УНІАН, за участю Януковича заплановано всекримський мітинг «Кризі — стоп! Владу — до відповіді!». Тобто в автономії анонсована акція протесту почнеться навіть на день раніше порівняно з іншими областями. Вимога «синіх» опозиціонерів заздалегідь нездійсненна: «дострокове складання повноважень Президентом і Кабінетом Міністрів та проведення позачергових парламентських виборів».

 

ОЦІНКА

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що в Україні потроху починає реалізовуватися сценарій проведення дострокових парламентських виборів 7 червня 2009 року. За словами БЮТівця, останні події, зокрема успіх партії «Єдиний центр» і Партії регіонів під час виборів у Тернопільську облраду, відродили сценарій про дострокові вибори у ВР, що й раніш виконувався Партією регіонів і командою Президента. «Сьогодні коло союзників такого сценарію збільшилося. А підтримка акцій протесту, що готуються на п’ятницю, і блокування роботи Верховної Ради повинні створити важливе суспільно–політичне тло для підтримки ідеї дострокових парламентських виборів», — цитує Томенка УНІАН.