Чехи знесли голову ЄС

Чехи знесли голову ЄС

Нижня палата парламенту Чехії позавчора після тривалих дебатів цілком несподівано висловила вотум недовіри урядові прем’єр–міністра Чехії Мірека Тополанека. Це викликало шок у Чехії та Європі, оскільки в цьому півріччі Чехія головує в ЄС і на плечах Тополанека лежить більшість обов’язків та відповідальність за головування. Показово, що попередні чотири голосування щодо довіри уряду Тополанека (тоді Чехія ще не головувала в ЄС) були нерезультативними. Чехи таки дійсно мають почуття «чорного гумору». Взагалі, це перший вотум недовіри уряду країни з часу закінчення Другої світової війни.

Збіг обставин

Збіг обставин

Візит Президента України Віктора Ющенка до Праги — так уже сталося — припав на лиху годину: ліві в парламенті Чехії скинули уряд Мірека Тополанека, і країна, яка головує в ЄС, опинилася у вкрай неприємній ситуації. Говорити про перспективи співпраці з ЄС стало враз якось трохи «не з руки». «Соціалісти та комуністи висловили мені недовіру і тепер не знають, що з цим робити. А я не буду робити для них ситуацію легшою», — пояснив Ющенкові Тополанек, уже дещо оговтавшись від позавчорашнього удару депутатів.

«Но пасаран» Ле Пену

«Но пасаран» Ле Пену

У червні відбудуться вибори до Європарламенту, за мандат знову змагається глава ультраправого «Національного фронту» Франції Жан–Марі Ле Пен. Він засідає в Європарламенті безперервно з 1984 року. За регламентом, перше засідання новообраного складу Європарламенту, заплановане на 14 липня, має відкрити найстаріший депутат. Найімовірніше, що ним стане саме 81–річний Ле Пен.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Яка така попільничка?

Яка така попільничка?

За чинним законодавством, кожен власник закладу громадського харчування мусить відвести не менше половини площі ресторану, кафе чи бару для осіб, які не курять. Утім на практиці гуманне рішення дуже часто не виконується: як у невеличких кафешках, що мають одну залу, так і в дорогих ресторанах, де символічний кордон між «столиками для курців» та «столиками для некурців» пролягає в повітрі. Та й на роботі в багатьох із нас палять не у спеціально облаштованих місцях, як того вимагає закон, а в коридорі, біля ліфта, на сходах чи просто в кабінеті — «на радість» усім некурцям. Чому так і чи можна якимось чином захистити права українців на повітря, вільне від тютюнового диму?

Туберкульоз. Стоп–кадр

Туберкульоз. Стоп–кадр

Бабуся–жебрачка снідає біля смітника. На металевій решітці лежить купа пожмаканих недопалків. Лікар уважно оглядає пацієнта. Крізь благеньке віконце назустріч одна одній тягнуться дві руки... Розглядаючи ці фотографії, зроблені студентами медичних вузів України, не відразу розумієш, яким чином сюжет пов’язаний із темою виставки — «Туберкульоз. Стоп–кадр». Але після розмови з авторами робіт і фахівцями галузі фтизіатрії та пульмонології, які прийшли на відкриття виставки, стає все ясно.

Загартована паличка

Загартована паличка

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Починаючи від 1995 року, в Україні оголошено епідемію туберкульозу. Про це лікарі нагадали напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначали 24 березня. Як наголосив керівник групи з ВІЛ–СНІД бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Гундо Вайлер, найголовніша проблема, яка сьогодні непокоїть фтизіатрів усієї планети, — збільшення кількості хворих на резистентну форму туберкульозу. Йдеться про ситуацію, коли мікобактерія з різних причин (перерви в лікуванні, підбір неефективних препаратів, неправильне дозування, особливості імунної системи тощо) пристосовується до певних медикаментів і не гине під їхнім впливом. Тоді паличка Коха стає не чутливою до традиційних ліків, а значить, спеціалісти повинні шукати такі засоби, які зможуть подолати «загартовану» бактерію.

Всі статті рубрики