Фінал як прелюдія

26.03.2009
Фінал як прелюдія

Євген Пастух (праворуч) тричі розписався у воротах «барсів». (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Національна першість сезону 2008/2009 таки принесла сюрпризи. Щоправда, розширення вищого дивізіону до 13 команд навряд чи можна назвати вдалим ходом Федерації хокею України. Надто вже великий розрив між п’ятіркою клубів центрального дивізіону й напівлюбительськими колективами сходу й заходу країни. Позитив можна знайти хіба в тому, що розгроми лідерами аутсайдерів дали можливість шанувальникам гри в регіонах побачити в дії провідні команди. Самим же фаворитам ці поїздки нічого, крім додаткових витрат, не принесли.

Справжня інтрига з’явилася лише на півфінальній стадії, де «Білий барс» здолав гідний опір молодого й амбітного «Харкова» на чолі з тренером Євгеном Гладченком — 2:1 за перемогами в серії. «Сокіл», який у регулярному чемпіонаті дублюючим складом посів лише п’яте місце в дивізіоні, на «плей–оф» залучив гравців «основи». Звісно, перешкод із потраплянням до фіналу в столичних професіоналів не виникло. Як не очікується їх і з завоюванням 11–го титулу чемпіона країни вже сьогодні.

Перша фінальна зустріч відбулася позавчора ввечері на київській ковзанці «Авангард», хоча номінально господарями вважалися «барси» з Броварського району. Напередодні їхній наставник Костянтин Буценко пообіцяв дати «Соколу» бій. Нічого путнього з цього не вийшло — флагман нашого хокею за присутності 800 глядачів переграв опонента на класі.

Під повторне побачення суперників у фіналі ФХУ орендувала Палац спорту — нечувана розкіш у нинішні скрутні часи. Уже оголошено, що після сьогоднішнього матчу відбудеться прес–конференція, де підіб’ють підсумки всього чемпіонату України. З одного боку, це виглядає нечемно щодо «Білого барса», адже в разі успіху броварчан рахунок серії зрівняється й наступного дня доведеться проводити ще один поєдинок. Проте реалії не дозволяють розраховувати на подібну фантастику.

Для команди Олександра Сеуканда зустрічі національної першості стануть лише підготовчими до чвертьфіналу російської вищої ліги. У неділю кияни, за іронією долі, саме в Броварах почнуть протистояння з «Югрою» з Ханти–Мансійська. А вже за кілька днів, 2 квітня, перший товариський матч із «Нафтохіміком» проведе й збірна України, основу якої складають гравці «Сокола».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Плей–оф» (перші матчі серій до двох перемог)

Фінал. «Білий барс» — «Сокіл» — 2:8 (1:3, 1:3, 0:2; Борисенко, 19 (більш.); Росляков, 26 — Пастух, 10, 13, 21; Німенко, 14, 43; Шафаренко, 31, 59 (менш.); Дяченко, 34).

За третє місце. «Харків» — АТЕК — 4:1.

* * *

НХЛ. «Торонто» — «Вашингтон» — 3:2 Б (Понікаровський «Т» — 20.52, 0+1, 2 кидки, «+1»).