Не контрабандист, але провокатор

25.03.2009

Депутат Одеської міськради, лідер проросійської партії «Родіна» Ігор Марков, мріє про створення парламентської тимчасової слідчої комісії стосовно розслідування інциденту 21 березня, коли співробітники Служби безпеки України зайняли приміщення політичної організації, про що «УМ» повідомляла вчора. За словами депутата, офіс партії «Родіна» був захоплений бійцями спецназу СБУ «Альфа» без належних на те санкцій і під безпосереднім керівництвом голови обласного управління служби Анатолія Матіоса. Марков також стверджує, що за ним проводилось незаконне спостереження, а незадовго до інциденту була спроба його затримання спецпідрозділом міліції.

Натомість у прес–центрі СБУ, коментуючи інцидент 21 березня, стверджують, що співробітники спецслужби проводили спостереження зовсім не за Ігорем Марковим, а лише за групою контрабандистів. А на проведення відповідних оперативно–розшукових заходів вони мали санкції суду. Відтак СБУ і прокуратура ініціювали перевірку щодо «незаконного втручання приватної охорони в діяльність правоохоронних органів», тобто побиття та утримання співробітників спецслужби в приміщенні партії «Родіна».

Окрім того, у прес–центрі СБУ зазначають, що «Альфа» є центром «спеціальних операцій у боротьбі з тероризмом, завданням якого є також захист учасників кримінального судочинства і співробітників правоохоронних органів». Отож «Альфа» виконувала свої безпосередні обов’язки.