То були бомжі!

25.03.2009

Тоді як столична міліція збилася з ніг, шукаючи голову ГО «Щит» Олександра Ємчука, підозрюваного в організації погрому наметового містечка громадської ініціативи «Геть усіх!» 20 березня на майдані Незалежності, він позавчора спокійно провів прес–конференцію. Після чого дав правоохоронцям себе затримати. Навколо інформагенції УНІАН зібралося чимало бійців «Беркута» — ймовірно, оцікуючи серйозного опору від активістів «Щита» — громадської організації, створеної ветеранами спецпідрозділів силових структур. Утім ні пан Ємчук, ні його соратники жодного опору не чинили і поїхали з правоохоронцями.

Воно й зрозуміло, адже в них своя версія інциденту. Мовляв, ніякого погрому не було — «щитівці» лише захищалися від бомжів та наркоманів, які на них напали. До того ж, колишні силовики добре знають законодавство і мають потрібні зв’язки. Тож міліція затримала Ємчука лише на три години, і після допиту його відпустили. Варто зазначити, що ГО «Щит» ще 19 березня подала до Київської міськдержадміністрації офіційну заяву про проведення безстрокового мітингу на майдані. Тому пояснення їхньої появи «у тому місці і в той час» у них залізне.

«Коли ми вранці прибули на майдан Незалежності для проведення свого заходу й хотіли прибрати сміття, то зіткнулися з достатньо агресивно налаштованою групою бомжів і підозрілого виду стрижених молодиків з організації «Братство», — навів журналістам власну версію інциденту пан Ємчук. — Вони почати протидіяти. Багато з них були у стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Агресивно налаштовані молодчики «Братства» спробували перешкодити «Щиту» розташуватися для проведення мітингу і, застосовуючи холодну зброю й обрізки арматури, напали на наших прихильників, але отримали відповідний опір».

Олександр Ємчук каже, що провокатори з «Братства» побили себе самі, знесли власні намети, а нині демонструють ушкодження побої, звинувачуючи «Щит». За його словами, діючих співробітників міліції серед «щитівців» не було.

Водночас міністр внутрішніх справ Юрій Луценко переконаний, що причетні до погрому будуть притягнуті до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Бо міру відповідальності активістів «Щита» ще мають з’ясувати слідчі.

Схоже, що з юридичної точки зору «Щит» підготувався до своєї «акції» майже бездоганно. І якщо й надалі притримуватиметься версії про бомжів, то відбудеться хіба що штрафом.