І все–таки вона існує

25.03.2009
І все–таки вона існує

Юлія Тимошенко просить підкріплення.

Уряд не лише на словах бореться з кризою, хоч опозиція і звинувачує його в протилежному. У цьому на вчорашній прес–конференції запевнила Юлія Тимошенко. «Я знаю верески опозиції про те, що не існує антикризової програми. Хочу зазначити, що з початку цього року і наприкінці минулого була ухвалена ціла низка антикризових законів», — нагадала Прем’єр–міністр, уточнивши, що йдеться про комплексний антикризовий закон, розглянутий одночасно з законом про Державний бюджет на 2009 рік, а також закони про антикризові заходи в будівельній галузі, аграрному секторі та авіабудуванні. Тож «вона (антикризова програма. — Ред.) існує, вона ідентична антикризовим програмам інших країн, і ми її сьогодні виконуємо, хоча боротьба з кризою дається важко».

31 березня Кабмін пропонує парламенту ухвалити антикризовий пакет із чотирьох законів. У перших двох ідеться про підвищення акцизного збору на товари, шкідливі для здоров’я, зокрема, тютюн. В Україні акцизний збір на нього значно нижчий, ніж в інших країнах світу, тому, як зауважила Тимошенко, можна вбити двох зайців: і бюджет наповнити, і націю через скорочення кількості курців оздоровити. Третій законопроект передбачає зміни та доповнення до бюджету щодо збалансування фінансового плану НАК «Нафтогаз» і аграрного фонду, четвертий — започатковує введення «справедливої, абсолютно рівної для всіх сплати внесків до Пенсійного фонду». «Бо сьогодні в нас склалася дивна ситуація, коли шахтарі, металурги, лікарі, вчителі платять зі своїх зарплат більше внесків до пенсійного фонду, ніж платять бізнесмени», — пояснила ЮВТ. Можливо, буде ще і п’ятий закон, узгоджений зі Світовим банком, — про державні закупівлі, який вводить «дуже і дуже жорсткий режим тендерів і перевірки цін на товари, що закуповують за державні кошти».

Будь–які політичні торги навколо голосування за антикризовий пакет законів Тимошенко відкидає. Адже його ухвалення необхідне Україні для співпраці з Міжнародним валютним фондом, а коли йдеться про інтереси держави, торг недоречний. Тому, переконує Юлія Володимирівна, «тіньових сдєлок» на кшталт, скажімо, голосування Блоку Тимошенко за призначення міністром закордонних справ президентського висуванця Шамшура в обмін на ухвалення антикризових законів не буде.

 

ДО РЕЧІ

Гроші з першого траншу Міжнародного валютного фонду — понад 4 млрд. доларів — не витрачені. Ці кошти перебувають у золотовалютних запасах Нацбанку, «щоб забезпечувати стабільність золотовалютного резерву України і щоб Національний банк мав усі ресурси для стабілізації національної валюти і недопущення її зсування у бік девальвації». Про це заявила Прем’єр–міністр, наголосивши, що другий транш МВФ «необхідно отримати в найближчі тижні».