Після «британських традицій» — до Британії

25.03.2009
Після «британських традицій» — до Британії

«Динамо» легко «перестрибнуло» через бар’єр «Арсеналу». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Одним із значень слова «дер­бі», яке вигадали на Туманному Альбіоні, є протистояння клубів з одного регіону. Зазвичай такі поєдинки відзначаються неабиякою напругою. В Україні словом «дербі», зокрема, називають суперництво столичних «Динамо» та «Арсеналу». Але тут таку назву можна вживати з деякою натяжкою, адже її найкращими атрибутами тут і не пахне. Шанувальників «канонірів» у природі небагато, й серйозними опонентами для організованих фанів віце–чемпіона вони не виглядають. А інтерес глядачів є однією зі складових цікавого футбольного вечора.

 

Малою кров’ю

Позавчора динамівці провели третій матч за дев’ять днів. Було видно, що після виснажливого вояжу до Харкова підопічні Юрія Сьоміна хочуть відбутися на полі власного стадіону малою кров’ю. Та все ж російський наставник господарів випустив під сніг і дощ основний склад, який «розбавив» лише Олександром Шовковським — не все ж йому сидіти в запасі.

«Арсенал» із 8 березня перебував у вимушеній відпустці через перенесення поєдинку з «Таврією». Якщо кримчанам така пауза пішла на користь, то суперники «Динамо» в понеділок не показали волі до перемоги. «Динамо» з перших хвилин контролювало перебіг зустрічі, постійно загрожуючи воротам Віталія Реви. Найнастирливіше це робив Олександр Алієв, який при першій–ліпшій нагоді «стріляв» із далекої відстані. Один із таких моментів завершився невдалим відбиванням Ревою м’яча просто на Артема Кравця, який і відкрив рахунок. А потім дубль оформив сам Алієв, відтак із десятьма голами в активі наздогнав Коельйо й Ковпака на другому місці в суперечці бомбардирів. Відзначився він із далекої відстані, звичайно ж.

Підопічні Олександра Зава­рова не виглядали приреченими і навіть двічі «пробивали» Шовковського, але молодий арбітр Родіоненко з Луганська фіксував положення «поза грою».

«Через дощі та сніг ми змушені були тренуватися по коліна в багнюці. Хоча нема чого нарікати на погоду», — Заваров був засмучений поразкою, але не робив трагедії. Набирати очки «канонірам» потрібно в дуелях з іншими суперниками.

Тим часом прем’єр–ліга визначилася з датою перенесеного матчу між «Арсеналом» і «Таврією». Суперники зійдуться 22 квітня, але на якому стадіоні — наразі невідомо.

Синьо–жовті плани

Уже за тиждень збірна Укра­їни проведе черговий поєдинок у відборі до чемпіонату світу–2010. На лондонському стадіоні «Уемблі» наші зіграють проти Англії — лідера й фаворита групи 6.

Зважаючи на важливість цього матчу, наставник «синьо–жовтих» Олексій Михайличенко вирішив провести тижневий (!) збір у самому Лондоні, оскільки погода в Україні зараз нефутбольна. Раніше наша команда вирушала на виїзд за день–два до поєдинку. Уже сьогодні 24 футболісти вилетять до столиці Англії.

Молодіжна збірна України тим часом готується до товариських зустрічей проти Сербії та Північної Ірландії — 27 і 31 березня, відповідно. Із балканцями зіграють у райцентру Яготин Київської області, а потім уже полетять до Смарагдового острова. Зі слів керманича українців Павла Яковенка, ці поєдинки дозволять визначити «кістяк» команди. «Ми постійно перебуваємо у пошуку виконавців. Проглянули одну вікову категорію в першій лізі, тепер візьмемося за іншу», — розповідає Яковенко про свою роботу. Гравці, яких обере тренерський штаб, боротимуться у кваліфікації до молодіжного Євро–2011.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 21–й тур

«Динамо» — «Арсенал» — 3:0 (Кравець, 21; Алієв, 35, 71; 5500 глядачів)

Лідери: «Динамо» — 55, «Шахтар» — 43, «Металіст» — 38 (20 матчів)… 12. «Арсенал» — 20 (20)...