НОВИНИ ПЛЮС

24.03.2009

Президентські вибори в Македонії

«Буде другий тур», — заявив учора глава Виборчої комісії Македонії Александар Новаковскі після підрахунку п’ятої частини голосів, які були віддані на президентських виборах у неділю. Ніхто з претендентів не набрав необхідних для перемоги вже в першому турі 50 відсотків голосів. Висуванець правлячої політичної сили, Внутрішньої македонської революційної організації — Демократичної партії македонської єдності, Джордже Іванов заручився підтримкою 38,49 відсотка виборців, представника опозиційного Соціал–демократичного союзу (посткомуністи) Любоміра Фрчкоскі підтримали 18,4 відсотка македонців, а незалежний кандидат Любе Бошкоскі набрав 17,3 відсотка. Після підрахунку всіх бюлетенів стане остаточно відомо, хто буде суперником Іванова в другому турі, 5 квітня. Діючий президент Бранко Црвенковскі не претендував на другий термін.

У зв’язку з сильними снігопадами, участь у голосуванні взяли лише 51,68 відсотка з 1,8 мільйона виборців, а 134 із трьох тисяч виборчих дільниць узагалі не працювали.

Президентські вибори в Словаччині

Перший тур президентських виборів, який відбувся у Словаччині минулої суботи, не виявив переможця — ніхто з семи претендентів не набрав необхідних 50 відсотків голосів. У другому турі, 4 квітня, зустрінуться фаворит виборів, діючий президент Іван Гаспарович, який 21 березня набрав 47,5 відсотка голосів, та заступник голови опозиційного Християнсько–демократичного союзу Івета Радічова, яка заручилася підтримкою 37,2 відсотка виборців. 67–річного Гаспаровича підтримують головні угруповання правлячої коаліції — лівий СМЕР, прем’єр–міністр Роберта Фіцо та Словацька національна партія Яна Слоти, тому його перемога в другому турі є більш імовірною. 52–річну професорку соціології Радічову підтримують ліберальні та праві партії, які входили до коаліції попереднього глави уряду Мікулаша Дзурінди.

Візит президента Туреччини до Іраку

Президент Туреччини Абдула Гюль прибув учора до Іраку — це перший візит глави Турецької держави до цієї країни за більш ніж 30 останніх років. Гюль мав зустрічі зі своїм іракським колегою Джалалем Талабані та прем’єр–міністром Нурі аль–Малікі. Головною темою для обговорення була діяльність курдських сепаратистів на півночі Іраку. Активність курдських бойовиків у цих регіонах та їхні рейди на територію Туреччини змусили Анкару минулого року вдатися до сухопутних операцій на території Північного Іраку та завдати авіаударів по базах курдів.

Союз радикалів

Блок ізраїльських правих партій «Лікуд» підписав у ніч на понеділок коаліційну угоду з партією єврейських релігійних ортодоксів–екстремістів «Шас» (Сефардистська партія стражів Тори). Відповідно до угоди, «Лікуд», глава якого Беньямін Нетаньяху повинен до 4 квітня сформувати новий уряд Ізраїля, обіцяє «Шасу» чотири міністерські посади, зокрема внутрішніх справ, національної інфраструктури та релігії. Раніше Нетаньяху підписав коаліційну угоду з іншою праворадикальною партією — «Наш дім Ізраїль». Троє згаданих коаліційних партнерів мають разом лише 53 зі 120 депутатських мандатів. Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що Нетаньяху проводить переговори з усіма можливими партнерами про формування «широкої коаліції», передусім із лейбористами з «Аводи». Лідер цієї лівої політичної сили Ехуд Барак не проти входження до коаліції, але рядові партійці виступають проти союзу з радикалами.

Венесуела: армія бере

Упродовж минулих вихідних венесуельська армія зайняла всі головні авіа– та морські порти країни. Це було здійснено на виконання парламентського рішення, зініційованого президентом Уго Чавесом, про передачу під контроль уряду таких об’єктів інфраструктури. Таким чином морські порти та аеродроми, які частково перебували у приватній власності, було націоналізовано. Головні морські порти перебували під контролем опозиційних до Чавеса сил.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>