Провокації синьо–жовтого Путіна

21.03.2009
Провокації синьо–жовтого Путіна

Ігор Беркут: «Для народу і тиран — брат». (Фото автора.)

Уже більше місяця київське метро й інтернет аж кишать від реклами книги Ігоря Беркута та Романа Василишина «Брат» із Путіним на обкладинці. Людям, які не цікавляться політикою, майже «фіолетово» стосовно російського тепер уже прем’єр–міністра Володимира Путіна. Але чому його зобразили на синьо–жовтому тлі? «Це відверта провокація. У мистецтві такий хід називають постіндастріал–лакшері–панк», — пояснює Ігор.

Автори «Брата» — не митці–письменники–журналісти, а колишній розвідник, афганець, спеціаліст у боротьбі з тероризмом у фінансовому секторі економіки, а тепер ще й політик–початківець Ігор Беркут та колишній рухівець із часів Чорновола, керівник Фонду соціально–політичних ініціатив Роман Василишин.

 

Руйнуй і жадай влади

Під час презентації у книжковому супермаркеті «Будинок книги та медіа» на Петрівці жінками «майже не пахло» — в основному, зібралися чоловіки–вояки, а от Путіним, чи то пак, горілкою «Путінкою», яку щедро наливали упродовж вечора, відгонило чи не від кожного потенційного читача. Запальні і сильні відразу перейшли до діла. Адже книжка — про сценарії гіпотетичних воєнних конфліктів у рамках протистояння Росії, НАТО та України, які, за словами авторів, будуть актуальними до 2017 року. Зараз такі сюжети вельми популярні на російському ринку. Наші автори вирішили бути неоригінальними й до найменших деталей розписали, якими будуть танки, ракети, як зруйнують Київ, розшматують Україну. Війну Беркут і Василишин передбачають на 2019 рік, коли зіткнуться два глобальні суперники — Росія і США. Під роздачу потраплять турки й українці.

Показово, що пан Беркут є головою партії «Велика Україна», і його соратники з партійною символікою днями пікетували Кабмін. Такий собі піар на всіх фронтах у всі можливі способи.

«Екшн», показаний у книжці як план на найближчий час, — «геть існуючу владу», «кермо держави — народу», громадянська війна, «олігархів — на мило», розгром банків, Крим віддати Туреччині і так далі. За прогнозами «Брата», у підсумку послаблена Росія рахуватиметься з сильною Україною, але для цього наступні п’ять років у нас має керувати така людина, як Путін, а в сусідів — як Ющенко.

У країні не без «брата»

Видавництво «Саміт», в якому вийшла книга Ігоря Беркута та Романа Василишина, спеціалізується на політичній літературі й запустило вже кілька серій. Серед них — «Уряд Юлії Тимошенко», «Вся прем’ єрська рать. Оточення Віктора Януковича від А до Я» Сергія Руденка. На рекламу книги «Брат» у «Саміті» виділено аж шість млн. євро, включаючи промо–тур по містах Європи та Америки. Влітку автори планують об’їздити всю Україну і захопити Росію. До літа вийде друком ще одна книга Беркута й Василишина — «Комітет ліквідації». Піарити її будуть паралельно з «Братом». Запалювати маси своїми ідеями, заодно заробляючи гроші.

І шкода, і страшно стає за тих людей, які підуть на зустріч з авторами і візьмуться реалізовувати їхній сценарії. Інтелігентний, у гарному костюмі й білосніжній сорочці Василишин спокійним, впевненим голосом повторить: «Демократичної ліквідації не може бути. У країні може початися руйнація соціуму. Вся нова економіка обвалиться, супермаркети закриють. Через три роки не буде мобільного зв’язку, оператори збанкрутують. Фермери не матимуть за що сіяти, почнеться голод. Без роботи залишаться тисячі заможних молодих людей, які живуть кредитами». Мужній, в одязі стилю хакі Беркут закотить рукави й по–командирськи запропонує брати владу у свої руки, захоплювати підприємства, виганяти керівників.

І де тільки такі «брати» беруться? За чиї гроші розпалюють ворожнечу, запудрюють мізки і пропагують війну?..