Казка триває

21.03.2009
Казка триває

Повторні єврокубкові матчі 1/8 фіналу принесли українським уболівальникам чи не найбільше позитивних емоцій за весь нинішній сезон. Одразу дві наші команди пробилися до наступного раунду Кубка УЄФА, при цьому поєдинки за їхньою участю супрово­джувалися неабиякою напругою та видовищністю. Справжній трилер подарували «Металіст» та «Динамо», які билися за місце в чвертьфіналі до останньої хвилини. Не відстав і «Шахтар», вибивши з турніру принципового суперника з сусідньої Росії.

Такий поступ знайшов своє відображення в таблиці коефіцієнтів УЄФА. У сезоні 2008/09 українські команди набрали найбільше очок серед усіх (!) європейських країн. Україна закріпилася на дев’ятій позиції (37,850 бала за п’ять сезонів) і тепер дихає в спину Румунії (38,908) та Голландії (39,130), які своїх представників «на Європі» вже втратили.

 

Із відкритим забралом

«Металісти» вийшли на зустріч проти «Динамо», наче на останню гру свого життя. Марево чвертьфіналу та останні невдачі гнали харківську команду вперед, на ліквідування дефіциту в один м’яч, що утворився після київського побачення.

Рівна боротьба на початку, в середині першого тайму змінилася активністю господарів, котрі стали більше загрожувати воротам Станіслава Богуша. А найцікавіше почалося після першого голу Валентина Слюсаря та фантастичного штрафного у виконанні Коельйо (привітання «Сампдорії» та «Бешикташу»).

Події мінялися з калейдоскопічною швидкістю. Кияни відіграли гандикап за сумою двох матчів, хоча в цьому моменті боковий суддя із Франції «проспав» офсайд в Артема Мілевського. «Металісти» знову відповіли взяттям воріт Богуша — дубль оформив Слюсар. Ці «гойдалки» перетворили гру на відкритий футбол, який так подобається вболівальникам.

Кульмінацією видовища став автогол Андрія Березовчука, який, щойно вийшов на заміну, незграбно прийняв м’яч біля власних воріт після прострілу Нінковича. Захисник ще довго сидів на мокрому газоні після фінального свистка й не міг оговтатися...

Мирон Маркевич після зустрічі скаржився на коротку лаву запасних та нарікав на Олександра Горяїнова, який не надто надійно грає в останніх матчах і цього разу не пішов на перехоплення удару зі штрафного, коли кияни забивали перший м’яч. У свою чергу Тренер «Динамо» Юрій Сьомін заявив про готовність зустрітися в чвертьфіналі з будь–яким суперником. «Після такого матчу ми вже нікого не боїмося», — резюмував російський фахівець.

Раша, гуд бай

Як і «Динамо», вперше до цієї стадії Кубка УЄФА пробився «Шахтар». У «гірників» відбував дискваліфікацію Дмитро Чигринський, але в матчі з ЦСКА донеччани й не думали про захист. Перевага чемпіонів України над росіянами того вечора була дуже великою, і забивати господарі мали ще в першому таймі. «Помаранчево–чорні» зробили належне в другому, коли москвичі порушили правила проти Фернандіньйо у власному штрафному майданчику. Цікаво, що в попередній зустрічі опонентів у Москві пенальті призначили в цей самий часовий відрізок.

Більш суперечливим вийшло друге взяття воріт, коли Олександр Кучер та Ігор Акінфєєв зіштовхнулися в боротьбі за м’яч, а на відскік першим встиг Луїс Адріано. Виправити ситуацію в армійців не вистачило сил.

«Це була перша та єдина помилка Акінфєєва в грі. Ми заслужили на перемогу», — прокоментував невдалі дії російського голкіпера Мірча Луческу. А наставнику гостей Зіко тільки й залишалося, що нарікати на суддівську помилку.

Кубок матиме нового володаря

Чинний володар Кубка УЄФА, «Зеніт», мінімально переграв у Санкт–Петербурзі «Удінезе», але не ліквідував відставання в два м’ячі. Єдиний м’яч у складі росіян головою забив український півзахисник Анатолій Тимощук. Рахунок міг би бути іншим, якби арбітр матчу помітив відверту гру рукою італійського захисника у своєму штрафному майданчику.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу (повторні матчі)

«Металіст» (Україна) — «Динамо» (Україна) — 3:2 (перша гра — 0:1)

Голи: Слюсар, 29, 71; Коельйо, 57 — Саблич, 70; Березовчук, 77 (у свої ворота)

«Металіст»: Горяїнов, Майдана, Гуйє, Обрадович, Бордіян (Березовчук, 74), Валяєв (Зезе, 82), Слюсар, Асеведо, Едмар, Девич (Олійник, 57), Коельйо

«Динамо»: Богуш, Бетао, Саблич, Михалик, Несмачний (Гусєв, 69), Ель–Каддурі, Єременко, Корреа (Нінкович, 59), Алієв, Кравець (Юссуф, 85), Мілевський

Попередження: Гуйє, 15 — Михалик, 40

Суддя — Дюамель (Франція)

Харків, стадіон «Металіст», 26 000 глядачів

* * *

«Шахтар» (Україна) — ЦСКА (Росія) — 2:0 (0:1)

Голи: Фернандіньйо, 53 (пен.); Л. Адріано, 70

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Іщенко, Кучер, Шевчук, Левандовський, Дуляй, Жадсон (Ілсіньйо, 77), Фернандіньйо (Вілліан, 90+2), Гладкий,

Л. Адріано (Селезньов, 82)

ЦСКА: Акінфєєв, В. Березуцький, Ігнашевич, О. Березуцкий, Щенніков, Шемберас, Мамаєв (Рижов, 76), Дзагоєв (Алдонін, 65), Еркін (Карвальйо, 65), Красич, Вагнер Лав

Попередження: Іщенко, 21; Селезньов, 90 — Акінфєєв, 43; Шемберас, 79; Рижов, 90+2

Суддя — Куйперс (Голландія)

Донецьк, РСК «Олімпійський», 25 000 глядачів

* * *

«Галатасарай» (Туреччина) — «Гамбург» (Німеччина)— 2:3 (К’юелл, 42 (пен.); Барош, 49 — Гереро, 57, 60; Олич, 90; 1:1), «Брага» (Португалія) — «ПСЖ» (Франція) — 0:1 (Оаро, 81; 0:0), «Зеніт» (Росія) — «Удінезе» (Італія) — 1:0 (Тимощук, 35; 0:2), «Ольборг» (Данія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 2:0 (пен. — 2:4; Шелтон, 84; Якобсен, 90 (пен.); 0:2).