Будівельний подвиг

19.03.2009
Будівельний подвиг

Новий будинок від «Київміськбуду» на вулиці Татарській.

Новенькими і затишними квартирами порадували будівельники й працівників холдингу «Артем»: частково коштами заводу, частково вкладами інвесторів на вулиці Татарській з’явився довгоочікуваний житловий будинок

 

Здаватись — не їхній девіз

Зводити будинки зараз досить складно: адже доводиться працювати на межі рентабельності. «Квадратний метр квартири на червень минулого року коштував 8,5 тисячі гривень. Тобто трохи більше півтори тисячі доларів. Зараз ціна залишилась на старому рівні, навіть трохи впала. А курс долара значно зріс. Через таку курсову різницю ціна за квадратний метр зменшилася майже вдвічі», — відзначив президент холдингової компанії «Київміськбуд» Петро Шилюк.

У результаті багато будівельних компаній заморожують будівництво. Проте «Київміськбуд» поповнювати цей список не планує. «Так, сьогодні відчувається певний спад. І ми не розвиваємо, наприклад, будівництво соціальних об’єк­тів. Проте обов’язки перед інвесторами ми виконаємо: всі будинки, які зводяться коштом інвесторів, будуть обов’язково закінчені», — наголосив почесний президент холдингу.

Добросовісність компанії визнають і кияни. За словами одного з інвесторів будинку на Татарській, пана Володимира, при виборі будівельної компанії не останню роль відіграла брендовість «Київміськбуду». «Всі мої знайомі запевняли, що холдинг — надійний забудовник. Тож у мене навіть не виникло сумнівів, що будинок буде здано, незважаючи на кризу. Так і вийшло», — радіє він.

Шукайте шапку Мономаха на Татарці

Новий будинок став окрасою всього мікрорайону. Досить невеликий за розміром — неповних 80 квартир — він складається з двох секцій по 9 та 12 поверхів. Вища ж частина увінчується архітектурною надбудовою у вигляді «татарської вежі», як її встигли прозвати місцеві мешканці — «Шапка Мономаха».

Прикрашений і фасад будинку: плитка «під мармур», ажурне металеве оздоблення балконів. «Цей будинок дуже гарний — дизайн нестандартний, цікаво підібрані кольори. Він суттєво виділяється на тлі інших будівель мікрорайону. Та й планування моєї квартири просто чудове. Із задоволенням житиму в цьому будинку», — відзначив пан Володимир.

Замовником будівництва виступила холдингова компанія «Артем». «Ми вже не перший рік співпрацюємо з «Київміськбудом»: нас влаштовують і терміни виконання, і висока якість виконаної ними роботи. Наші працівники отримали тут більше 20 відсотків житла, і дуже задоволені. Зручне навіть саме розміщення — за кілька кварталів розташовано наше підприємство», — розказав директор департаменту з соціальних питань холдингової компанії «Артем» Анатолій Лавринюк.

Спільними зусиллями компанії здали вже шостий будинок. «Чотири «висотки» побудовані тільки для наших робітників, а до будівництва ще двох долучалися й інші інвестори», — відзначив начальник відділу капітального будівництва холдингової компанії «Артем» Іван Борщ.

Затишок і тепло — гарантовано

Щоб вчасно завершити проект, будівельникам довелось докласти немало зусиль. Адже будинок на Татарській було дуже важко проектувати й погоджувати. Навіть будівельний майданчик одним із найскла­дніших: він досить невеликий за площею — усього 0,3 гектара.

Проте найважчою стала сама підготовка ділянки під забудову: довелося повністю перекласти мережу водопостачання, зливостік, тепло та електричні мережі. Й навіть реконструювати існуючу трансформаторну підстанцію. «Коли ми розпочинали будівництво, на ділянці було нагромадження усіляких мереж. Тож спочатку ми їх тимчасово винесли за межі будівельного майданчика. А потім зробили колектор. Зараз у ньому розміщені всі інженерні мережі, які є в будинку», — пояснив заступник начальника управління організації будівництва холдингової компанії «Київміськбуд» Олег Шевченко.

Також у підвалі розміщений сучасний індивідуально–тепловий пункт, який обслуговуватиме винятково цей невеликий будиночок. Він дозволить забезпечити тепло і водопостачання не тільки всіх квартир цього будинку, а й підземного паркінгу та торговельного центру, розміщеного на першому поверсі. Така система, на відміну від котелень і бойлерних, по–перше, достатньо автономна, а по–друге, унеможливлює втрати тепла.

«Це і є гарантія того, що все це буде працювати надійно і безперебійно. А якщо щось трапиться, мешканці знатимуть, куди звернутись. Тим паче що організація (ДП КМБ «ЕКОС»), якій ми передаємо в експлуатацію будинок, уже має досвід обслуговування таких «розумних» споруд. Тож ми впевнені, що проблем у мешканців не буде», — переконаний Олег Шевченко.

І дійсно, коли дім спроектовано й зведено з думкою про людей, жити в ньому зручно і комфортно. Тим паче коли погода невмолимо поливає дощем і снігом, а в домі від батарей віє теплом і затишком. І мимоволі усвідомлюєш, що все, зроблене сьогодні, завтра стане ще вартіснішим. Бо та ціна, яку вклали буквально вчора, сьогодні вже не є дорогою. А в порівнянні з цим, отриманим із рук майстрів, куточком здається й справді благом. Така вже наша реальність, що «стара» ціна набагато краща, ніж завтрашня «нова».

Тож не втрачаймо мить!

Ольга БЕВЕЗ