Хілларі нас втішає

07.03.2009

Українська делегація їхала в Брюссель з «особливим» багажем — лише за два дні перед зустріччю Комісії Україна—НАТО Верховна Рада звільнила міністра закордонних справ Володимира Огризка. Після вівторкових подій європейська спільнота отримала ще одне неприємне враження про непрогнозованість українського політикуму. Відтак нашу делегацію на засіданні комісії, що проходила на рівні міністрів закордонних справ, представляв в. о. керівника МЗС Володимир Хандогій.

Відкриваючи засідання комітету, Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер укотре висловив побажання, аби українські політичні сили об’єдналися для здійснення необхідних реформ. На думку Схеффера, тільки таким чином Україна зможе досягти поставлених перед собою цілей. Генсек НАТО зазначив, що країни Альянсу готові й надалі допомагати Україні у здійсненні необхідних перетворень.

Цей брюссельський саміт також став першим, де відбулися офіційні контакти на високому рівні представників України з новим керівником зовнішньополітичного відомства США. Державний секретар Хілларі Клінтон запевнила, що Штати й надалі сприятимуть Києву в євроатлантичній інтеграції. «Я передала Україні та Грузії наші чіткі зобов’язання щодо того, що вони мають стати членами НАТО», — сказала Клінтон на прес–конференції.

В. о. міністра Володимир Хандогій на засіданні комісії зазначив, що стратегічний курс України на євроатлантичні структури залишається незмінним. Отже, міністри країн–членів НАТО отримали знак, що після відставки міністра Огризка політика МЗС збереже свої вектори.

Загалом, зустріч була присвячена обговоренню реалізації курсу України в НАТО. Зокрема, йшлося про імплементацію минулорічних рішень Бухарестського саміту Альянсу та Брюссельської зустрічі Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ (тоді було затверджено річну національну програму зі співпраці України з НАТО).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора в Женеві відбулася зустріч держсекретаря США Хілларі Клінтон та її російського колеги Сергія Лаврова. Окрім головного питання — підготовки запланованої на квітень лондонської зустрічі президентів США та Росії, сторони також обговорили співпрацю з Афганістаном та Іраном. Штати сподіваються, що Росія, яка має хороші відносини з Іраном, допоможе в налагодженні діалогу між Вашингтоном та Тегераном.

Хілларі Клінтон повідомила позавчора, що Сполучені Штати планують запросити Іран на міжнародну конференцію у справах Афганістану, яка має відбутися 31 березня під патронатом НАТО. Також буде запрошено Пакистан.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>