«Диктатура від БЮТ»

05.03.2009
«Диктатура від БЮТ»

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Скасування Верховною Радою дострокових виборів до Тернопільської обласної ради буквально за лічені дні до того, як вони мали відбутися, спричинило однозначну реакцію учасників виборчого процесу. На прес–конференції у тернопільському прес–клубі представники об’єднання «Свобода», партії «Єдиний центр» та «Пори» були єдиними у своєму твердженні: причиною став страх Блоку Тимошенко зазнати на цих виборах нищівної поразки, а отже, визнати стрімке падіння свого рейтингу на Західній Україні.

 

Одні обурені, інші — сховалися

Лідер тернопільського «ЄЦ» Сергій Тарашевський висловив думку, що зроблено це було за особистою вказівкою Юлії Тимошенко, яка розглядала область як своєрідний пробний полігон перед президентськими виборами. Керівник місцевої «Пори» Іван Сороколіт, у свою чергу, каже: відтепер уся відповідальність за надзвичайно складну політичну та економічну ситуацію в регіоні, яку мали виправити вибори, повністю лягає на БЮТівців.

Ще категоричнішим був голова обласної організації ВО «Свобода» Олег Сиротюк. Він запевнив, що «Свобода» в жодному разі не відступить у боротьбі за справедливість. Тож, окрім позову до Адміністративного суду, «тягнибоківці» обіцяють найближчим часом добитися проведення в регіоні референдуму про недовіру до обласної ради, паралізованої внутрішніми конфліктами.

Представників «Нашої України» на спільній прес–конференції не було, однак цього ж дня обласний осередок НСНУ оприлюднив офіційну заяву, у якій висловив тотожну позицію щодо «нахабства» БЮТ та дестабілізації ситуації в області.

Представники ж самого Блоку Тимошенко та Партії регіонів , за словами керівника прес–клубу Тетяни Тарасенко, категорично відмовилися і бути присутніми на зустрічі з журналістами, і будь–що коментувати.

«Яка економія і чому лише Тернопіль?!»

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Верховна Рада ухвалила провести на Тернопільщині дострокові вибори, підтримавши відповідне звернення голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря. Коментуючи тепер їх скасування, «губернатор» нагадав, що прийняттю постанови про призначення виборів передувала низка консультацій, виїздів депутатських комісій і нарад, які підтвердили необхідність такого кроку, тому авральне скасування є нелогічним, абсурдним. «Зрештою, — каже «губернатор», — Верховна Рада не запропонувала жодного іншого виходу з ситуації, яка склалася в області у зв’язку з недієздатністю обласної ради».

Своє бачення проблеми висловив також юрист тернопільського обласного осередку Комітету виборців України Павло Левків. Зокрема, він повністю заперечив аргументи за скасування виборів начебто з метою економії коштів. «Одночасно з призначенням виборів на Тернопільщині Верховна Рада прийняла ще 72 постанови про проведення виборів до місцевих рад. Але інші вибори чомусь не скасували. Виглядає, що зекономити вирішили чомусь лише на Тернопільській області. Та й чи можна вести мову про економію, якщо більше половини із виділених на вибори понад 10 мільйонів гривень уже витрачено? Бюлетені надруковано, і тервиборчкоми несуть зобов’язання за оплату праці членів дільничних комісій», — зауважив представник КВУ.

Павло Левків також висловив переконання, що скандальне рішення Верховної Ради лежить поза правовим полем українського законодавства і створює дуже небезпечний прецедент щодо проведення майбутніх виборів усіх рівнів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Міжфракційне об’єднання «Наша Україна» у Львівській обласній раді, протестуючи проти скасування виборів на Тернопіллі та відставки Володимира Огризка з МЗС, розірвало коаліційну угоду з фракцією БЮТ. Про це повідомив депутат облради Олег Мандюк, передає «Інтерфакс–Україна».

 

ОЦІНКА

У секретаріаті Президента вважають, що скасування виборів до Тернопільської обласної ради — це спроба узурпації влади. «Саме народ має виключне право формувати національні і місцеві виборні органи влади. Цим рішенням дві найбільші фракції парламенту фактично перекреслили це конституційне право», — заявила заступник глави СП Марина Ставнійчук.

Представниця Президента в Конституційному Суді відзначила, що це є перше в історії парламентаризму України рішення, яке скасувало вибори перед самим днем голосування. «Як свідчить історія, усунення громадян від процесу формування владних інституцій поза межами конституції і законів є «класичним» початком руху до диктатури», — вважає Ставнійчук. Як приклад вона навела захоплення влади в Греції «чорними полковниками», коли «вибори було скасовано, і наступних сім років країною правила військова хунта».