Імпічмент, як писана торба

05.03.2009
Імпічмент, як писана торба

«Регіони» і БЮТ знову зрозуміли один одного. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Проголосувавши за відставку Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ, Блок Тимошенко, з одного боку, виконав свої зобов’язання перед Кремлем, а з іншого — зробив черговий крок на зближення з Партією регіонів. Такої думки дотримуються і незалежні оглядачі, і колеги БЮТ у всіх частинах фракції «Наша Україна — Народна самооборона». І припускають, що надалі будуть зміни до Конституції та бодай спроба оголосити імпічмент Вікторові Ющенку.

Так чи ні, а президентське вето на закон про тимчасові слідчі комісії, який спрощує процедуру імпічменту Президента, Верховна Рада вже подолала. «За» позавчора ввечері проголосував 391 нардеп — майже всі, окрім «пропрезидентської» частини «НУНС». Перед цим спікер Володимир Литвин почергово поставив на голосування 19 пропозицій Президента, жодна з яких не набрала 226 необхідних голосів.

Подолали парламентарії і ще одне вето, яке Президент застосував до Закону «Про дер­жавну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія». Глава держави заветував цей закон, бо «не міг не зауважити, що в ньому при визначенні розміру земельних ділянок, які надані в постійне користування центру «Артек» та належать до земель державної власності й не підлягають відчуженню, не враховано земельну ділянку розміром 2,8 гектара колишнього пансіонату «Аю–Даг», що перебуває в «Артеку» на праві господарського відання». Також Президент пропонував заборонити підписання сервітутів (право користуватися чужою земельною ділянкою) щодо майна таборів «Артеку» і «Молода гвардія».

А от закон про призначення виборів мерів міст у два тури парламент знову провалив. Цього разу автором ініціативи був «НУНСівець» Микола Катеринчук. Він запропонував обирати міських голів абсолютною більшістю голосів, щоб не допустити таких мерів, як Леонід Черновецький, який «був обраний фактично 12 відсотками голосів виборців, бо частина киян узагалі не прийшла на вибори».

«За» проголосувало тільки 218 народних депутатів — із БЮТ, «НУНС» і Блоку Литвина. Як заявив комуніст Адам Мартинюк, автори проекту «навіть не читали його, бо забули повиправляти там пункти, через які був провалений аналогічний проект Владислава Каськіва» (йдеться про те, що двотурові вибори пропонувалися також для сільських і селищних голів).