Бій за тепло

25.02.2009

З 1 березня для тернополян суттєво подорожчають опалення та гаряча вода. Якщо досі вартість тепла з розрахунку на квадратний метр житла становила 3,87 грн., то тепер зросте до 4,84 грн. Гаряча ж вода обходитиметься кожному мешканцю у 37,49 грн. замість 27,58, як це було раніше. Старі ціни не протримались, до речі, й року. А прийняття виконкомом Тернопільської міськради рішення про чергове подорожчання чиновники пояснюють підвищенням ціни на газ. У зв’язку з тим, що місто має понад двадцять мільйонів боргу перед газопостачальниками та щоб дещо пом’якшити черговий фінансовий удар, у міськраді запропонували своєрідну поступку. З усіх, хто ще до 1 березня повністю покриє свою заборгованість за газ чи заплатить за тепло та гарячу воду наперед до кінця цього опалювального сезону, обіцяно взяти плату ще за старими тарифами. І, треба сказати, бажаючих зекономити таким чином виявилося чимало, бо до віконечок кас відразу вишикувались черги.

Тим часом голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь висловив сумніви в доцільності збільшення згаданих тарифів. Відтак офіційно звернувся до прокуратури, Антимонопольного комітету та інспекції з контролю цін із проханням перевірити правомірність рішення виконкому, яке прийняли без відповідного експертного висновку Головного управління економіки облдержадміністрації. Як повідомили «УМ» у прес–службі обласної держадміністрації, Юрій Чижмарь вважає рішення міськ­виконкому таким, що порушує чинне законодавство. Зокрема, пункт 7 Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо подолання фінансової кризи в Україні». У свою чергу міськрада відкидає звинувачення голови облдержадміністрації, пояснюючи, що вдалася до такого непопулярного заходу від безвиході — інакше, мовляв, «Тернопільміськтеплоенерго» взагалі збанкрутує.

За словами заступника тернопільського міського голови з питань економіки Петра Гринчишина, в умовах постійного і стрімкого подорожчання енергоносіїв не підвищувати тарифи для населення можна лише за однієї умови — «якщо обласна держадміністрація сприятиме виділенню «Тернопільміськтеплокомун­енерго» дотації в розмірі 14 мільйонів гривень». Тобто хоча б до рівня минулорічного показника державної дотації. Відповідне звернення на адресу виконавчої влади регіону вже під­готовлено.