Хто сказав «вибори»?

25.02.2009

Партії «Народний союз «Наша Україна» поставлено завдання готуватися до позачергових парламентських виборів. Про це заявив Микола Мартиненко — голова київського осередку «Нашої України», який перебуває в опозиції до керівників своєї партії, але водночас очолює фракцію «НУНС» у парламенті. За словами Мартиненка, про дострокові вибори йшлося на останній нараді керівників виконкомів НСНУ. Мартиненко каже, що «завдання там (на нараді) ставили для партійців зовсім незрозумілі», і вказівки про підготовку до виборів ідуть урозріз із запевненнями голови партії — Президента Ющенка, який зараз нібито не підтримує ідею перевиборів парламенту.

Натомість депутат із «ющенківського» крила «Нашої Укра­їни» Андрій Парубій сказав у коментарі «УМ», що партія не готується до виборів, і він не чув про такі вказівки. «Проводити дострокові вибори зараз недоцільно. Треба працювати на те, щоб пом’якшити наслідки економічної кризи», — каже Парубій. За словами нардепа, Президент нині такої ж думки. «Після того, як Україна ввійшла в економічну кризу, Віктор Ющенко сказав, що не ініціюватиме виборів. Вибори мали сенс у листопаді, коли був виданий указ про розпуск парламенту. Однак Блок Юлії Тимошенко заблокував це питання», — відзначив Парубій.

Голова київських «нашоукраїнців» Мартиненко, який стоїть в опозиції до Ющенка, зі свого боку стверджує, що партія зараз майже не діє, керівні органи не збираються. Останнє засідання — це якраз і була та нарада двотижневої давності, на якій буцімто йшлося про дострокові вибори.

Так, рада партії «НСНУ» не збиралася, відколи минув з’їзд. «Після з’їзду рада партії ще не проводила засідань, — підтверджує Андрій Парубій. — Але це звичне явище. Як правило, рада збирається раз на три місяці. А від з’їзду минув тільки місяць. Тут нема чогось екстраординарного».

Парубій запевняє, що партія діє. «Я зараз на Львівщині. Ми проводимо районні конференції, в нас було засідання ради обласної організації — партія працює», — каже депутат.

Водночас Парубій визнає, що «Наша Україна» переживає скрутний етап. «Значною мірою це пояснюється тим, що низка партійних діячів почала ігнорувати рішення керівних органів. Це вносить певне сум’яття, коли виходить голова фракції (Мартиненко. — Авт.) і паплюжить Президента не менше, ніж голова КПУ Петро Симоненко, — каже Парубій. — Але я певен, що партія зробить висновки. Зокрема, зробить висновки щодо подальшого членства тих партійців, які поставили собі цілі поза межами партії».

 

ДУМКА ОПОЗИЦІЇ

Перший віце–спікер Верховної Ради Олександр Лавринович вважає, що в тому випадку, якщо в парламенті не буде створено «широкої коаліції» за участю Партії регіонів і БЮТ, країну чекають «дострокові вибори». «Регіонал» Лавринович каже, що до проведення дострокових виборів може підштовхнути політична воля парламентської більшості або «воля українських громадян». Самі ж вибори мають відбутися вже найближчим часом. «Тому що якщо це буде відкладатися, то шансів на те, щоб мати солідне представництво в парламенті і реально впливати на процеси в Україні, у Блоку Тимошенко буде все менше», — цитує Лавриновича агенція «Інтерфакс–Україна».