Тренуйся, студенте!

25.02.2009
Тренуйся, студенте!

Для Марини Малець–Лісогор китайська медаль стала найбільшим успіхом у кар’єрі. (Фото Андрія ФОМЕНКА.)

Олімпійський спорт продовжує завойовувати Азію. Ще зовсім недавно Пекін приймав літні ігри, а тепер Китай зустрічає зимові змагання найвищого рангу серед студентів. Столицею 24–ї Універсіади стало місто Харбін на північному заході Піднебесної, а загалом подібні змагання проходять в Азії вже втретє.

 

Стріляючі сподівання

Як і при підготовці Олімпіади, до організації університетських змагань китайці підійшли серйозно. Зимові види спорту поки не надто розвинуті в цій країні, тому таку подію вони розглядають як інвестицію в своє спортивне майбутнє: було зведено та відремонтовано 51 споруду, а ви–трати склали аж 441 мільйон доларів.

Від України до Харбіна поїхала чисельна делегація в кількості 71 спортсмена, які виступають у 10 із 12 презентованих на Універсіаді видів спорту. Звично, основні наші надії покладаються на біатлон та фігурне катання.

Українці прибули до Китаю не найсильнішим складом, адже лідери надають перевагу чемпіонатам світу зі своїх видів. Але без медалей ми не залишилися. У індивідуальній гонці на 20 км бронзову медаль здобув 20–річний біатлоніст Сергій Семенов. Хлопець припустився аж шести промахів, однак його конкуренти також виступали не найкращим чином. Розчарували Олег Бережний та Олександр Батюк, більш відомі зовсім не як студенти, — цього сезону вони вже виступали на етапах Кубка світу, але в Харбіні зробили аж 7 та 13 промахів відповідно! Сумчанин Бережний, щоправда, вчора виправився, здобувши «срібло» в спринті на 10 км. Від переможця, росіянина Артема Гусєва, його відділили мізерні дві секунди.

Була нагода отримати медаль і в жіночому індивідуальному старті, але Інна Супрун фінішувала четвертою, відставши від переможниці на півтори хвилини. Утім змагання серед «стріляючих лижників» лише починаються, тому маємо сподівання на подальші успіхи для «синьо–жовтих».

Лідери — незмінні

Ще одну «бронзу» для української команди виборола лижниця Марина Малець–Лісогор — вона стала третьою в спринті. За два кроки від третього місця в гонці переслідування (по 5 км класичним і вільним стилем) зупинилася Тетяна Завалій. Двома днями раніше вона була сьомою в гонці на 5 км ковзанярським ходом.

Третю «бронзу» Україні приніс тан­цювальний дует фігуристів Алли Бекназарової та Володимира Зуєва, які ставали третіми за підсумками оригінального, обов’язкового й довільного танців. Інша наша пара, Надія Фроленкова й Михайло Касало, зосталася на десятому рядку підсумкового протоколу. А серед спортивних дуетів Катерина Новикова та Роман Талан були лише сьомими.

Після семи днів Універсіади наша збірна перебуває на 13–му місці командного заліку. А лідирують китайці (13 золотих + 14 срібних + 9 бронзових нагород). Господарі нарощують відрив від найближчих переслідувачів — росіян (11+9+11) та південних корейців (11+4+9).

Завершиться Універсіада 28 лютого.