НОВИНИ ПЛЮС

21.02.2009

Теракт у Пакистані

Учора внаслідок вибуху бомби під час похоронної процесії в місті Дера Ісмаїл Хан на північному заході Пакистану 30 осіб загинули та 60 отримали поранення. За даними пакистанської поліції, замах здійснив терорист–самогубця, який висадив себе в повітря у натовпі. Після вибуху почалася стрілянина і вуличні заворушення: були підпалені кільканадцять автомобілів, розбиті та пограбовані магазини.

Місто Дера Ісмаїл Хан вважається голов­ним бастіоном «Аль–Каїди» і Талібану в пакистанській Північно–Західній прикордонній провінції. Учора відбувалися похорони шиїта, застреленого днем раніше. Тому місцеві ЗМІ пов’язують теракт із протистоянням між місцевими сунітами та шиїтською меншиною.

Пілот попереджав: застебніть паски безпеки

Близько 40 пасажирів літака американських авіаліній «Нортвест», який здійснював рейс із Маніли до Лос–Анджелеса з проміжною посадкою в Токіо, отримали вчора поранення внаслідок сильної турбулентності. Десятеро з них перебувають у тяжкому стані. На борту «Боїнга 747–400» перебували 408 пасажирів та 14 членів екіпажу.

Літак потрапив у зону сильної бовтанки за 30 хвилин до посадки в токійському аеропорту «Наріта», поки кружляв над морем в очікуванні дозволу на посадку. Машина почала стрімко пікірувати вниз, а потім так само стрімко набрала висоту. Поранення отримали ті пасажири, які не прислухалися до рекомендації застебнути паски безпеки. Вони вилетіли зі своїх крісел та вдарилися головами в стелю салону, більшість потерпілих мають пошко­дження голови та хребта. Поранених розмістили в токійських шпиталях, а слухняні пасажири цим же літаком відлетіли до Лос–Анджелеса.

«Ми не хочемо Путіна», заспівають грузини на «Євробаченні»

Вокальний квартет Stephane and 3G, який цього року представлятиме Грузію на «Євробаченні» в Москві, підготував для росіян каламбур, що може образити їх значно більше, ніж горезвісна пісня Вєрки Сердючки про «лашу тумбай» у 2007–му. Композиція в стилі диско, яку виконуватимуть грузини, має приспів: «We don’t wanna put in / The negative move / It’s killin’ the groove» («Ми не хочемо робити / Поганий крок / Він вбиває ритм»). Слова We Don’t Wanna Put In, які є назвою пісні, на слух сприймаються також як «Ми не хочемо Путіна».

Учорашня російська преса зійшлася на висновку: «Грузинський квартет готує провокацію. Представник оргкомітету «Євробачення» Зіце Баккер відмовився коментувати текст грузинської конкурсної пісня до 16 березня, коли на спеціальній нараді будуть вивчені номери всіх 43 учасників конкурсу. За регламентом «Євробачення», під час виступів чи в текстах пісень не повинно бути жодних політичних заяв, тому, можливо, організатори запропонують грузинам змінити репертуар.

Примхи болгарської зими

Унаслідок сильних снігопадів, які тривали протягом останньої доби і супроводжувалися сильними вітрами, вчора в Болгарії були знеструмлені понад 140 містечок і селищ, у деяких із них також немає води. Сніг та повалені вітром дерева чи зламані гілки зробили непроїзними багато доріг. Перервано автобусне сполучення з придунайськими містами та столицею Софією. Зачинено три гірські перевали в районі Старої Планіни, які зв’язують південну і північну частини країни. В інших частинах Болгарії сильні снігопади паралізували автомобільне та авіасполучення ще позавчора.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>