Як би не загрузнути в Афганістані

21.02.2009

Учора в Кракові закінчився дводенний неформальний саміт міністрів оборони країн–членів НАТО за участі представників тих країн, чиї війська входять до міжнародного військового контингенту в Афганістані. Головною темою дискусій були гострі виклики миротворчої операції в Афганістані, підготовка до серпневих виборів у цій країні, стратегічні пріоритети афганського народу та міжнародної спільноти.

 

Зусиль недостатньо

Як повідомляє сайт Альянсу NATO.int, учасники краківського саміту привітали рішення США збільшити свій військовий контингент в Афганістані. Вони також погодилися з потребою збільшення відповідної цивільної підтримки для економічного розвитку країни та розбудови афганських державних інституцій. Міністри висловили свою рішучість у зусиллях на зменшення жертв серед цивільного населення Афганістану. Одночасно наголосили на потребі змін та реформ в афганському уряді з метою підвищення його ефективності, зокрема і боротьбі з виготовленням та торгівлею наркотиками.

Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер відверто визнав, що події в Афганістані розгортаються не так, як сподівався Альянс на початку кампанії. Прогрес незначний, Талібан контролює значні території півдня та сходу країни, дедалі частіше відбуваються терористичні акти та самогубчі замахи, квітне наркоторгівля. «Ми не можемо дозволити собі зазнати невдачі в Афганістані», — песимістично заявив Генсек НАТО.

Киргизи виходять із гри, таджики — увійшли

Позавчора киргизький парламент переважною більшістю голосів проголосував за закриття американської військової авіабази Манас, через яку здійснювалися поставки до Афганістану вантажів невійськового призначення. Так киргизи віддячили Кремлю за кредит у два мільярди доларів.

Речник НАТО Джеймс Аппатурай повідомив учасникам саміту, що закриття Манасу не матиме впливу на операції НАТО в Афганістані. Йому підіграв міністр оборони США Роберт Гейтс: «Манас є важливою базою, але не незамінною».

Святе місце пустим не буває. 11 лютого президент Таджикистану Емомалі Рахмон відвідав із несподіваним візитом штаб–квартиру НАТО в Брюсселі. Вчора стало відомо, з якою метою. Таджикистан погодився, щоб ті вантажі, які йшли раніше через киргизьку територію, тепер транспортувалися через таджикську.

Проблеми контингенту

Генсек НАТО повідомив, що зараз в Афганістані несуть службу 56 тисяч військовослужбовців з 41 країни світу. Навесні прибуде додатковий, 17–тисячний, американський контингент.

Війська НАТО в рамках чотирьох операцій ліквідували 11 лабораторій із виготовлення наркотиків, вилучили наркосировини і наркотиків на загальну суму 50 млн. доларів. Водночас Схеффер наголошує, що європейські члени Альянсу повинні зробити більше для Афганістану: «М’яч тепер на європейській частині поля, і ми повинні прийняти його, якщо ми є відповідальними та дієвими союзниками США».

Та європейські партнери не поспішають демонструвати солідарність — наразі лише Німеччина повідомила, що найближчим часом відправить до Афганістану 600 своїх додаткових військовослужбовців.

Утім НАТО покладається не лише на військову силу. Яап де Хооп Схеффер заявив: «Ми не повинні виношувати ілюзій, що в цій країні можливо вирішити проблеми військовим шляхом».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>