Пряник для Лукашенка

21.02.2009
Пряник для Лукашенка

Верховний комісар ЄС Хав’єр Солана й Олександр Лукашенко обговорили приєднання Білорусі до програми «Східне партнерство». (Фото Рейтер.)

У відносинах Білорусі та Європейського Союзу настає справжня весна. У четвер Мінськ з офіційним візитом відвідав верховний представник ЄС із зовніш­ньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана. Іспанський єврочиновник зустрівся з президентом Олександром Лукашенком і представниками демократичної громадськості. При цьому лідерів опозиційних партій, які входять у коаліцію об’єднаних демократичних сил, на зустріч із Соланою не запросили.

Головна мета приїзду Хав’єра Солани в Мінськ — переконатися у готовності Білорусі приєднатися до проекту «Східне партнерство». У цьому сенсі єврочиновник оцінив свій візит як «повноцінний і конструктивний». Під час переговорів як президент Лукашенко, так і представники демократичних структур підтвердили готовність сприяти розвитку відносин Білорусі та ЄС, у тому числі і в рамках «Східного партнерства». Лукашенко навіть закликав Солану до подальшої взаємодії на найвищому рівні. «Я б дуже попросив, щоб у взаєминах між Білоруссю і Євросоюзом ми постаралися виключити всяких посередників, особливо тих, які діють недружньо щодо нашої країни. Я маю на увазі посередників як усередині країни, так і за її межами, а їх немало», — сказав білоруський президент.

Верховний представник ЄС прислухався до заклику Лукашенка — із лідерами опозиційних партій Білорусі він так і не поспілкувався. З політичних діячів на зустріч були запрошені тільки Олександр Козулін і Олександр Мілінкевич, але вони не очолюють партійні структури.

«Я думаю, така поведінка Солани спричинена торгом з Лукашенком, якого дуже дратує активність об’єднаних демократичних сил на західному напрямку», — каже в інтерв’ю «УМ» лідер Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько. Євросоюз усе далі віддаляється від білоруських опозиціонерів і веде переговори з тими, хто має реальні важелі управління в країні. Єврочиновники практично не звертають уваги на вимоги демсил Білорусі щодо умов діалогу з владою. «Нещодавно були жорстоко розігнані дві опозиційні акції, у Білорусі знову з’явилися політв’язні. Проте Солана приїздить у Мінськ і зустрічається з Лукашенком, — дивується Анатолій Лебедько. — Нам узагалі не зрозуміло, з яким портфелем пропозицій Солана прилітав у Мінськ, практичних наслідків його візиту ми не бачимо».

Що ж до тих політиків, яким таки пощастило зустрітися з верховним представником ЄС, то вони налаштовані більш оптимістично. В інтерв’ю агенції «Белапан» Олександр Мілінкевич заявив, що задоволений візитом єврочиновника в Білорусь і насамперед результатами переговорів щодо програми Східного партнерства. «Вони хотіли б, щоб Білорусь із неї не випала. Головна мета візиту Солани — показати на такому рівні, що вони хотіли б участі Білорусі в цій програмі», — зауважив опозиційний політик. Також Мілінкевич повідомив, що на переговорах із Соланою демократична громадськість закликала ЄС діяти в контактах з офіційним Мінськом за принципом «батога і пряника». «Якщо режим Лукашенка йде на поступки у сфері демократії і прав людини, то такі його дії треба заохочувати», — вважає екс–кандидат у президенти.

 

ТЕНДЕНЦІЇ

Цей тиждень у Білорусі пройшов під знаком європейської політики. У понеділок до Мінська приїхала делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи, у середу — прем’єр–міністр Латвії, у четвер відбувся згаданий візит Хав’єра Солани, а вчора до білоруської столиці прилетіла делегація Європейського парламенту. Спливає термін, який Євросоюз відвів Білорусі для лібералізації політичного життя країни, і європейські політики хочуть на власні очі переконатися, що прогрес у цій сфері справді є.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>