«Да пашлі ви–2»

20.02.2009

Дехто прогнозував, що вже в четвер у Верховній Раді розглядатимуть кандидатури нових міністрів. Але замість цього в парламенті ширяться не біографії претендентів, а проекти постанов про відставки. Учора настала черга міністра закордонних справ Володимира Огризка: «регіонали» зібралися вручити йому «чорну мітку» за наїзд на посла Росії Віктора Черномирдіна.

 

Хто піде проти Росії — тому не місце в уряді?

«Януковці» озвучили вимогу розглянути постанову про відставку Огризка просто–таки в четвер. І дарма що міністра закордонних справ можна звільнити тільки за поданням Президента. Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відчувши запах паленого, запропонував обговорити ініціативу «регіоналів» на нараді. Заодно заслухати інші пропозиції, «щоб не було додаткових стимулів для протистояння».

Зрештою, парламент вирішив розібратися з главою МЗС 3 березня. На цей день пана Огризка викликають для звіту. Щоправда, голова зовнішньополітичного відомства доповідатиме не про конфлікт із Черномирдіним, а — формально — про рішення Міжнародного суду ООН з приводу острова Зміїний і належних до нього територій. За виклик міністра проголосувало 362 депутати — переважно з усіх фракцій, крім «НУНС».

В’ячеслав Кириленко висловив думку, що Огризко справді в хиткому становищі. Адже його відставку підтримують не тільки «регіонали» і комуністи, а й БЮТ. «Він проводить незалежну про­українську політику, а також має свій професійний погляд, і тому незручний на засіданнях уряду», — зазначив Кириленко.

Попередник Огризка на посаді міністра закордонних справ, Арсеній Яценюк, сказав, що намір відставити голову МЗС — «це намагання відволікти увагу від основних економічних питань». «При цьому стають на ті самі граблі, на які стали з Нацбанком: замість того, щоб зустрітися в колі «Президент, Прем’єр, коаліція й опозиція» та вирішувати кадрове питання, знову починають робити політичне шоу», — цитує Яценюка УНІАН.

Справа Азарова живе

До речі, про Нацбанк. Учора Верховна Рада знову спробувала якось регламентувати його роботу і спростити можливість відставки голови НБУ. Наприклад, проект «самооборонівця» Сергія Харовського пропонував передбачити процедуру відсторонення керівника центробанку, якщо Верховна Рада висловила йому недовіру, а Президент затягує із внесенням подання на нового «стельмаха». Проект Харовського набрав лише 188 голосів — фракції БЮТ і частина «НУНС». Невдача передбачувана, адже в комітетах ВР цей проект назвали неконституційним.

Інші проекти, що стосувалися роботи НБУ, теж отримали відкоша.

«Окрасою» парламентського дня став виступ злотослова Ярослава Сухого. «Регіонал» мав особливу думку щодо змін до закону про митний тариф, які обстоював БЮТівець Сергій Терьохін. Голова податкового комітету перебивав Сухого з місця, і той не витримав: «А пішов ти! Сергію Анатолійовичу, ти мене не перебивай, я з тобою дискутувати не буду. Не показуй пальчиками, бо поломиш». Раніше подібними словами відзначився екс–віце–прем’єр Микола Азаров, за що отримав кличку «Дапашліви».