Не краб і не риба

18.02.2009

За нормативами, крабові палички — це готовий до вжитку продукт, що імітує крабове м’ясо. Виготовляти його мають із рибного чи креветкового фаршу, приправленого смаковими і ароматичними речовинами та барвниками. Серед інгредієнтів готового продукту також сіль, крохмаль, вода, цукор, яйця, екстракт крабового м’яса. Технічними умовами 1985 року не передбачено, але нинішні виробники щедро додають в імітатор модні останнім часом харчові добавки і соєвий білок.

Можна пофантазувати: якби ми замість сурогатних крабових паличок їли натуральні, то одночасно б отримували повноцінний білок (кращий, ніж тваринний) і незамінні полінасичені жирні кислоти, а ще — вітаміни й мікроелементи. Але м’ясо з цих ракоподібних досить дороге, тож найчастіше доводиться вживати сурогат. Класична основа для крабових паличок — суримі — фарш із філе «білої риби» сімейства тріскових. Теж непогано, якщо «м’ясо тигру докладають».

«Повністю ідентифікувати без участі виробників, з чого зроблені крабові палички, неможливо, — каже керівник Центру незалежних споживчих експертиз Валентин Безрукий. — У нашій лабораторії вдалося з’ясувати, що основою заморожених паличок LAGUNA і «Бремор Преміум» та охолоджених «Бремор» і VICI є структура м’язових волокон. Це дозволяло робити припущення, що ця продукція — з риби. Основа решти протестованих заморожених крабових паличок: «Водный мир», ESVA, «VICI Душа океану», «VICI Соковиті», «Премія» — це сітчаста структура, якої риба не має».

На будь–якій упаковці крабових паличок ви побачите кілька Е–харчових добавок. Вони, звичайно, дозволені для використання, але годувати таким продуктом дітей точно не варто, та й дорослим із проблемами травлення чи печінковими захворюваннями спеціалісти радять не зловживати. За результатами тестування, «відмінника» серед протестованих крабових паличок не виявилося. На «добре» експерти оцінили «Водный мир», ESVA, LAGUNA, VICI та «VICI Душа океану». Паличкам «Премія» виставили оцінку «задовільно». Тестувальникам не сподобався смак заморожених паличок «Бремор Преміум», а також охолоджених «Бремор класичний» і «VICI соковиті».

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>