Дивись у корінь

18.02.2009
Дивись у корінь

У моркві є «зоровий» вітамін. (Фото з сайту 123.rf.com.)

Зараз, коли добігають кінця останні зимові дні, щоб побороти підступний авітаміноз, особливо хочеться салатів і супчиків зі свіжих овочів. Та поповнити організм усілякими корисними А, В і С можна й інакше — з коренеплодів, які й доступніші за ціною, й менше, ніж несезонні помідори–огірки, приправлені хімікатами.

 

Найпопулярніший салат із варених коренеплодів — вінегрет. Як на мене, найбільше в ньому має бути буряка. Вполовину менше — картоплі і моркви. Цибулі і солоного огірка — за смаком. А далі, щоб урізноманітнити страву, — фантазуйте. Інгредієнтами вінегрету ще можуть стати: квасоля, квашена капуста чи яблуко (свіже чи квашене), солоні гриби. Найпростіше заправити салат нерафінованою олією. А можна спробувати нову заправку: розтерти одну чайну ложку гірчиці, трохи солі, перцю, цукру з двома–трьома столовими ложками рослинної олії, а потім розвести суміш четвертиною склянки оцту.

Щоб сповна використати каротин із моркви, з якого в організмі утворюється «зоровий» вітамін А, її варто їсти дрібно натертою свіжою, заправленою сметаною чи майонезом. Але зациклюватися на найкориснішому варіанті не варто. До того ж будь–який сирий коренеплід агресивніший для шлунка, ніж варений, тушкований чи печений.

Ось рецепт морквяних котлет. Кілограм моркви почистити і нарізати соломкою чи просто потерти на крупну терку. Покласти в каструлю і залити гарячим молоком (півсклянки), додати столову ложку вершкового масла, одну чайну ложку цукру, трохи солі. Накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні, періодично помішуючи, щоб не підгоріла. Коли морква вже готова, висипати півсклянки манної крупи, перемішати і продовжувати варити на маленькому вогні вісім–десять хвилин. Зняти з вогню, покласти в готову суміш три яєчні жовтки, ретельно вимісити і поставити охолоджуватися. Потім сформувати котлети, змочити їх у яєчному білку, обваляти в сухарях, обсмажити. Подавати краще зі сметаною.

Якщо вас не приваблює вегетаріанський рецепт, спробуйте ось цей салат. Потріть на дрібну тертушку одну велику морквину, на крупну — цибулину. Додайте до овочів дві столові ложки майонезу, подрібнену петрушку (кілька гілочок), два сирі яйця, півкіло курячого фаршу, 100 г відвареного рису, посоліть, поперчіть і все ретельно перемішайте. Смажать такі котлетки на добре розігрітій пательні, викладаючи ложкою, як оладки.

Одна з найдавніших овочевих культур — ріпа. Допоки слов’яни не знали­ картоплі, то активно споживали саме цей коренеплід. Можливо, тому менше хворіли. Бо вітаміну С у ріпі у два рази більше, ніж у лимоні. А ще вчені зовсім недавно з’ясували, що в цьому овочі є сульфорофан — дуже цінна складова, яка дозволяє зарахувати ріпу до протиракових продуктів харчування.

Ще один незаслужено призабутий овоч — редька. Нею здавна покращували травлення і зір, лікували кашель і застуду. Редька — як санітар організму: її лужні солі виводять отруйні продукти обміну. Цей коренеплід здійснює бактерицидну дію на шкідливу мікрофлору, фітонциди редьки «розправляються» з багатьма мікробами і захищають організм від різних інфекційних захворювань.

Салат із відвареної ріпи з яйцями. Півкіло ріпи потрібно відварити, почистити і дрібно нарізати. Дрібно шаткувати цибулину (100 г). Вкруту зварити чотири яйця, почистити і порізати кубиками. Усе змішати, додати подрібнену зелень кропу (50 г). Заправити майонезом або сметаною.

Салат із ріпи, селери і мор­кви. Почистити і натерти на крупну тертушку півкіло ріпи, 200 г селери, 100 г моркви. Здобрити все соком одного лимона, посолити, заправити рослинною олією.

Салат із ріпи з сиром і часником. Нашаткувати на крупній тертушці 200 г моркви і 300 г ріпи. Додати кілька подрібнених зубків часнику, потерти 100 г твердого сиру (можна додавати і вершковий), посолити і заправити сметаною.

Ще один санітар організму — дайкон. Своїми фітонцидами він чистить печінку­ і нирки, навіть розчиняє каміння.

Страви з дай­коном рекомендують вживати діабетикам, а також усім — для профілактики «цукрового» захворювання. Салат із дайкону з кальмарами і кукурудзою готують так. По 200 г моркви і дайкону чистять і шаткують соломкою. Бланшують у киплячій воді одну хвилину і відразу обдають холодною. 200 г кальмарів відварюють протягом трьох хвилин у киплячій підсоленій воді і шинкують соломкою. Овочі й кальмари змішують, додають 200 г консервованої кукурудзи, заправляють майонезом.

Цінним лікувально–профілак­тичних продуктом є і топінамбур. Споживаючи ці корені, ви збагатите організм білками, пектином, жирами, клітковиною, амінокислотами, протеїном, харчовими волокнами, глюкозою, фруктозою, сахарозою, інуліном, вітамінами, каротином і значною частиною таблиці Менделєєва: калієм, кальцієм, натрієм, магнієм, марганцем, залізом, цинком і міддю. А щоб приготувати салат із топінамбура, треба півкіло коренів почистити, залити окропом і відварювати його п’ять хвилин. Порізати кубиками. Додати чотири порізані варені яйця та консервовану кукурудзу (100 г) і заправити майонезом. Можна сирий топінамбур (500 г) почистити, натерти на крупній тертушці, додати по одній столовій ложці меленого насіння кропу та подрібненого листя меліси, посолити і заправити рослинною олією. Відварений топінамбур смажать у клярі.

Усі коренеплоди зі звичайною петрушкою включно, яка підвищує життєвий тонус загалом і сексуальні можливості зокрема, додають смаку і пікантності супам, гарнірам та гарячим м’ясним і рибним стравам. Для супів найкраще готувати овочевий бульйон, комбінуючи різні варіації кореневих наборів. Але варто пам’ятати, що кожен корінь, як правило, має специфічний запах і смак, тож важливо не переборщити.

 

КОМЕНТАР СПЕЦІАЛІСТА

«Я проти соків фреш із коренеплодів»

Наталія МІХНЬОВА, кандидат медичних наук, дієтолог Українського НДІ харчування:

— Перший плюс коренеплодів — моркви, буряка, селери, редьки — в тому, що вони звичні для травної системи тих, хто живе в Україні. Організму не треба звикати до них, як до екзотичних бананів чи помаранчів. Друге — усі ці плоди довго зберігають вітаміни, на відміну, наприклад, від яблук, які з наближенням весни поступово їх втрачають. І трєтє, коренеплоди — це джерело корисних для організму людини речовин: клітковини та мікроелементів . Коріння селери і петрушки, наприклад, стимулюють потенцію. Хоча є люди, які не переносять навіть запах цих коренеплодів. І це варто враховувати. Бо таке частування може спричинити зворотній ефект. Найдоречніше місце для коренеплодів — у салатах чи супах. Я проти соків фреш із коренеплодів. Бо вони агресивні й можуть сприяти загостренню панкреатиту, виразки шлунка та інших захворювань кишково–шлункового тракту.

 

СТРАВА ВІД ШЕФ–КУХАРЯ
Леся КРИЦЬКА, шеф–кухар ресторану «Вулик»:

Салат із селери з грецьким горіхом

Потрібно взяти невеликий корінь селери і зелене яблуко. Потерти їх на тертушці, як корейську моркву, чи нарізати соломкою. Додати дві столові ложки подрібнених (найкраще, у кавомолці, щоб не було великих шматочків) грецьких горіхів. Для заправки я рекомендую приготувати такий собі домашній гірчичний «майонез»: змішати півпляшки рослинної олії зі столовою ложкою гірчиці, додати трохи солі, перцю та води — і збити. Такий, на перший погляд, простий салат смакує як самостійна страва, а також може бути гарніром до м’ясних страв.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>