А на десерт — запах пороху і війни

18.02.2009
А на десерт — запах пороху і війни

У готель — як на війну: постояльці зможуть наочно відчути себе на «лінії» бойвих дій.

Ідею створення готелю у військовому стилі «підкинули» співробітники кафедри туризму Ужгородського національного університету (УжНУ), яких власники готелю запросили на консультацію з метою визначити, що ж найкраще привабить нині надзвичайно перебірливих туристів. «Казка» — так спочатку мав називатися невеличкий (усього на вісім кімнат) готель у Воловецькому районі Закарпаття. Відповідним мало бути і його оформлення — так званий «карпатський стиль»: ліси, діброви, гори. Втім зауваження експертів від туризму, мовляв, подібних об’єктів на Закарпатті вдосталь, змусило замислитись про більш оригінальне оздоблення.

Військову концепцію обрали завдяки розташуванню будівлі «Грінгоф» (така тепер її назва) — в часи Другої світової війни тут проходила угорська оборонна лінія Арпада, зведена у 1943—1944 роках для оборони від наступу Червоної Армії. З того часу тут у досить пристойному стані залишились укріплення Арпади — численні бліндажі, дзоти та доти. Окрім того, гірський рельєф зумовив побудову тут в різні часи ще п’яти укріпліній (деякі з них залишились ще від Першої світової війни. — Авт.). Усе це завжди приваблювало сюди любителів історії.

«Керуючись досвідом наших сусідів — угорців та словаків, у яких така практика (створення туристичних об’єктів у місцях історичних баталій і з відповідним мілітарі–дизайном. — Авт.) є поширеною, ми порадили створити щось подібне і власникам зазначеного готелю», — розповів «УМ» завкафедрою туризму УжНУ Федір Шандор. Як зазначив пан Шандор, при оформленні інтер’єру готелю переважно використано автентичні речі тих часів (окрім зброї), що зацікавить справжніх поціновувачів історії.

Приймати гостей «Грінгоф» розпочне з першого березня цього року. Окрім ночівлі, тут планується організація тематичних екскурсій, військових ігор, а в меню ресторану для бажаючих передбачено страви із тогочасного раціону вояків.