Вода, лиш не та

18.02.2009
Вода, лиш не та

Найбільше від неправильного харчування страждають діти. (Фото з сайту www.webplus.info.)

За даними британських учених, сьогодні люди отримують зі спожитою рідиною вдвічі більше калорій, ніж 30 років тому. На зміну натуральному соку, джерельній воді, чаю, компоту, молоку та кефіру, якими гамувало спрагу тодішнє покоління, прийшли енергетичні напої, різноманітні «псевдосоки» і солодка газована вода в необмеженій кількості. А це, як зазначають фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, призводить не лише до ожиріння, а й до інших — розтягнутих у часі, але дуже небезпечних — наслідків. Це й гастрит, і виразка шлунка, і проблеми із зубами, і навіть загроза опинитися на операційному столі з приводу ниркової коліки.

 

Пожалійте свої нирки!

Солодку воду з бульбашками дуже не люблять стоматологи. Вони і самі не вживають таких напоїв, й іншим не радять. Випиваючи щодня по літру некорисної рідини, діти і дорослі в першу чергу ризикують отримати карієс. Річ у тім, що ротова порожнина кожного з нас є «рідною хатою» для мільйонів бактерій. Мікроорганізми швидко розмножуються на зубах і яснах, утворюючи м’який клейкий наліт, і використовують рафінований цукор, який міститься у солодкій водичці, для вироблення потужної кислоти. Як повідомляє «Медінформ» із посиланням на американське медичне видання, саме ця кислота атакує зубну поверхню й поступово руйнує тверду оболонку. Часте вживання продуктів із рафінованим цукром призводить до того, що бактерії «звіріють», емаль поступово дає тріщину, згодом у зубі утворюється порожнина, і людина мусить іти на прийом до лікаря.

У дітей віком до 16 років та в дорослих, кому за 40, регулярне вживання напоїв на кшталт «Коли» може спровокувати виникнення остеопорозу. Адже кофеїн та кислоти, які містяться у такій воді, вимивають з організму кальцій. Тому дитині, яка потребує надходження великої кількості мікроелементів для росту й укріплення кістяка, пити таку воду не можна. За даними ВООЗ, теперішні малюки і так недоотримують кальцієвої норми. Схожа проблема турбує людей похилого віку, особливо жінок. Старі люди страждають від дефіциту кальцію, і найстрашнішим діагнозом для багатьох із них стає перелом шийки стегна. Тому їм краще замінити солодку воду джерельною.

Також у «газировці» є фосфорна кислота. За певних умов ця речовина збільшує ризик утворення камінців у нирках або жовчному міхурі. Тому медики категорично забороняють пити солодку газовану воду вагітним жінкам (їхні органи виділення і так працюють у посиленому режимі), пацієнтам із запальними процесами в нирках (наприклад, хворим на пієлонефрит) і дітям до трьох років (організм у такому юному віці може дати збій і від менш «їдкого» продукту). Крім того, спеціалісти радять відмовитися від «Коли» й аналогічних напоїв людям із генетичною схильністю до сечокам’яної або жовчокам’яної хвороби.

За останніми даними медичного світу, захоплення солодкою «газировкою» подвоює ймовірність виникнення хвороб нирок у жінок — незалежно від спадковості чи якихось інших моментів. Як повідомляють «Медновини», американські дослідники проаналізували інформацію щодо раціону харчування й результати аналізів понад 9 тисяч людей. Клініцисти з’ясували, що в жінок, які випивають по дві або більше банок «содової» за добу, вдвічі частіше реєструють ознаки захворювання нирок. Ідеться про альбумінурію — високу концентрацію білка в сечі. Здорові нирки відфільтровують такі великі молекули, як альбумін, тому надмірна кількість цього білка в сечі зазвичай сигналізує про порушення в роботі органів виділення.

А калорії рахувати не пробували?

Лікарі пов’язують із вживанням солодкої води ще одну проблему — ожиріння. Два роки тому американці провели соціологічне опитування, завдяки якому з’ясували, що підлітки у Сполучених Штатах буквально жити не можуть без улюбленої «газировки». Так, 84 відсотки американських тінейджерів п’ють солодку воду з бульбашками щодня, одержуючи за рахунок цього додаткові 356 кілокалорій. Бажаючи вгамувати спрагу, діти, звісно ж, не думають про те, що разом із «просто водою» отримують чимало цукру (8 шматочків у стандартній 250–міліметровій склянці). Мало хто знає, що 200 мілілітрів «Коли» має таку ж енергетичну цінність (116 кілокалорій), що й 100 грамів палтуса, або 100 грамів баранячої печінки, або 100 мілілітрів сметани 10% жирності, або 300 мілілітрів нежирного кефіру. Але людина не сприймає «водичку» як їжу, на відміну від тієї ж риби чи сметани. Відповідно, народ п’є солодку воду від пуза, а потім дивується, чому те пузо стрімко збільшується. Як повідомляє «Медлінкс», учені з університету Північної Кароліни (США) довели, що любителі солодких газованих напоїв удвічі частіше страждають від ожиріння, ніж люди, які не вживають таких напоїв.

Кофеїн, який часто входить до складу солодких напоїв, належить до м’яких стимуляторів нервової системи. Діти, які споживають багато кофеїну, неспокійні, погано засинають, часто страждають від головних болів, не можуть зосередитися на завданні. Тому непосидючим малюкам, які влаштовують істерики з будь–якого приводу, краще купувати не «Колу», а мінеральну воду. Здоровіші будуть.

До речі, вуглекислий газ, наявний у багатьох видах бутильованої води, підвищує кислотність шлункового соку й провокує метеоризм. Тому такі напої не можна вживати людям із захворюваннями шлунково–кишкового тракту: зокрема, гострим і хронічним гастритом, виразковою хворобою шлунка й дванадцятипалої кишки, захворюваннями підшлункової залози, жовчного міхура тощо.

 

ФАКТ

Вживання напоїв із аспартамом (а він часто входить до складу солодкої газованої води) не вгамовує спрагу. Слина погано видаляє залишки підсолоджувача з порожнини рота, тому в людини залишається неприємне відчуття, яке хочеться змити новою порцією напою. Для того, щоб вирватися з цього замкненого кола, треба напитися звичайної джерельної води. Спрагу подолає її споконвічний ворог...