НОВИНИ ПЛЮС

18.02.2009

Зміна звинувачення Караджичу

Міжнародний трибунал із воєнних злочинів у Гаазі звинуватив колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича в подвійному геноциді під час війни в Боснії 1992—1995 років. «У зміненому акті обвинувачення Караджичу висунуто два головні звинувачення замість одного. Перше стосується злочинів, які були скоєні в Боснії і Герцеговині в 1992 році, друге — бійні в Сребрениці в липні 1995 року», — йдеться в заяві суду. Новий акт звинувачення зменшує кількість місць, де були скоєні злочини, з 41 до 27.

Караджич має час до 20 лютого, щоб підготуватися до захисту, який він буде здійснювати особисто. Зменшення кількості місць злочинів має прискорити хід процесу. Якщо Караджича визнають винним хоча б за одним із висунутих звинувачень, це тягнутиме за собою пожиттєве ув’язнення.

Ходорковський і Лебедєв знову під ударом

Генеральна прокуратура Росії затвердила новий акт обвинувачення проти колишнього глави нафтового концерну ЮКОС Михайла Ходорковського та його партнера по бізнесу Платона Лебедєва. Цього разу 44–річного Ходорковського, колись найбагатшу людину Росії, обвинувачують у привласненні чужого майна та відмиванні брудних грошей. Нове слідство проти колишнього власника ЮКОСа тривало з грудня 2006 року. За новими звинуваченнями, кожному з бізнесменів загрожує по 15 років ув’язнення. У травні 2005 року цих двох відвертих опонентів Кремля засудили до 9–річних тюремних термінів за економічні злочини. У вересні 2005 року суд зменшив вердикт до восьми років ув’язнення.

Лідери червоних кхмерів постали перед судом

У Камбоджі почався судовий процес над одним із головних винуватців геноциду в роки правління червоних кхмерів — комуністів–маоїстів камбоджійського зразка. Перед судом постав 66–річний Кен Гук Ів на прізвисько Голландець. У 1975—1979 роках він був начальником в’язниці S–21, де закатували 14 тисяч осіб. Кен готовий визнати свою провину, дати свідчення та співпрацювати з правосуддям. Слідом за Голландцем перед судом повинні постати інші керівники режиму, які на цей час залишаються живими і яких вдалося заарештувати. Серед них, зокрема, колишній президент та міністр закордонних справ Кампучії, яким тепер по 80 років. У разі встановлення їхньої вини цим кхмерам загрожує пожиттєве ув’язнення. За три з половиною роки правління червоні кхмери винищили 1,7 мільйона камбоджійців — майже чверть населення країни.

Залізнична катастрофа в Чехії

43 особи отримали поранення, з них троє перебувають у тяжкому стані, внаслідок позавчорашнього лобового зіткнення двох пасажирських потягів на північному сході Чехії, неподалік міста Острава. За попередніми даними, провина лежить на машиністі локомотива, який не помітив червоне світло і в’їхав на одноколійку. Усвідомивши помилку, він загальмував і зупинився. Машиніст іншого пасажирського потяга встиг збавити швидкість до 40 км/год.

Криза б’є по рейтингах Кремля

Упродовж останніх півроку з початку світової фінансово–економічної кризи рейтинг президента Росії Дмитра Медведєва знизився на 10% і становить лише 43%, а прем’єр–міністра Володимира Путіна — на 7% (загалом йому довіряють 59% росіян). Такі результати останнього опитування громадської думки росіян, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки. Економічну політику влади схвалюють лише 15% респондентів, не схвалюють — 33%. Попри це, більшість громадян Росії надалі вважають, що ніхто не зміг би керувати країною краще, ніж діючі президент і прем’єр.

П’яний японський міністр подасть у відставку

Міністр фінансів Японії Соїті Накагава повідомив учора, що невдовзі подасть у відставку з огляду на проблеми зі здоров’ям. Він залишиться на своїй посаді, доки нижня палата парламенту схвалить запропоновані урядом зміни до бюджету. «Проблеми зі здоров’ям» Накагави полягають у тому, що минулої суботи на засіданні міністрів фінансів «Великої сімки» в Римі Соїті був п’яним. Це повідомлення викликало бурю в японських ЗМІ. Сам Накагава виправдовувався, що випив лише келих вина, а сп’яніння настало з огляду на те, що він одночасно прийняв надмірну кількість пігулок від застуди.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>