НОВИНИ ПЛЮС

18.02.2009

Виборчі рейтинги

Якби вибори у Верховну Раду відбулися най­ближчим часом, у парламент пройшли б п’ять політичних сил. За даними опитування, проведеного Центром соціальних досліджень «Софія» (голова — Андрій Єрмолаєв), за Партію регіонів проголосували б 25,8% респондентів, за БЮТ — 15,6%, за Блок Яценюка — 10,4%, за КПУ — 5,5%, за Блок Литвина — 5,3%. Партія «Наша Україна» не подолала б бар’єр — у неї наразі 2,7%.

Що ж до президентських виборів, то перший тур виграв би Віктор Янукович — 24,2%. Другою у президентському рейтингу йде лідер БЮТ Юлія Тимошенко (15,3%), а третім, як і в парламентській гонці, Арсеній Яценюк — 11,8%. За Володимира Литвина проголосувало б 5,2% респондентів, за Петра Симоненка — 4,6%, за чинного Президента Віктора Ющенка — 3%. Якщо у другий тур воходять Тимошенко і Янукович, то перемагає голова Партії регіонів — 35% проти 26%.

Це опитування проводилося з 3 по 12 лютого. Опитано 2018 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 2,2%, повідомляє агенція «Інтерфакс–Україна».

Громадська думка, донесена з Росії

Три чверті українців найбільше бояться зростання цін на продукти й товари першої необхідності. Про це свідчать результати опитування, проведеного «Фондом «Обществєнноє мнєніє» — Україна» (головний офіс його розташований у Росії). Серед інших можливих наслідків кризи респонденти назвали втрату роботи (38,1%), зростання злочинності (28,3%), боргів (26,1%), зменшення зарплати (20,5%), зростання курсу валюти — долара і євро (15,1%) тощо.

Опитування проводилося з 1 по 11 лютого. Опитано 2 000 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%, повідомляє агенція «Українські новини».

За тим самим соціологічним дослідженням, більше половини українців — 52,2% — вважають, що від газових угод Києва й Москви виграла Росія. Лише 4,9% опитаних гадають, що від січневих домовленостей виграла Україна.

29,7% опитаних думають, що відповідальність за виникнення січневого газового конфлікту з Росією несе Віктор Ющенко, 20% — що винні всі рівною мірою, лише 12,2% звинувачують прем’єра Росії Володимира Путіна, 11,4% — Юлію Тимошенко.

Яценюк посварився з Банковою

Останнім часом посадові особи секретаріату Президента не робили жодних офіційних кадрових пропозицій Арсенію Яценюку, зокрема пропозицію очолити Національний банк України. Про це повідомив глава СП Віктор Балога, коментуючи слова Яценюка про те, ніби той отримав пропозицію змінити Володимира Стельмаха на чолі Нацбанку. «Я хочу змінити не тільки Нацбанк, а всю країну», — амбітно сказав Яценюк у відповідь.

Балога нагадав, що Президент оскаржив у Конституційному Суді постанову Верховної Ради про усунення з посади голову НБУ, вважаючи, що парламент не мав права робити цього. «Упевненість Яценюка в тому, що йому пропонують очолити Національний банк, аби усунути його як потенційного учасника президентських виборів, свідчить лише про самовпевненість молодого й амбітного політика», — сказав Балога.

Грант для добудови «Саркофага»

Виділення Європейським банком реконструкції та розвитку гранту в розмірі 135 млн. євро для будівництва саркофага на Чорнобильській АЕС дає можливість говорити про те, що цей проект буде реалізований. Про це повідомила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко позавчора на спільному брифінгу з президентом ЄБРР Томасом Міровим. Відповідаючи на уточнююче запитання, коли саме ці роботи можуть бути закінчені, президент ЄБРР зазначив, що такий об’єкт є унікальним, оскільки ще нічого подібного в світі не будувалося, і сьогодні говорити про конкретні терміни закінчення будівництва неможливо.

Як Шлапак отримав землю на Київщині?

Міністерство внутрішніх справ виявило незаконне землевідведення в Обухівському районі Київської області, яка нібито призначається для родини заступника глави секретаріату Президента Олександра Шлапака. Про це в інтерв’ю газеті «Сєгодня» заявив глава МВС Юрій Луценко. За словами міністра, землевідведення є «незаконним, з нашої точки зору» і «було здійснене через втручання в комп’ютерну базу даних земельних ділянок Обухівського району. Було внесено недостовірні дані про реєстрацію семи земельних ділянок загальною площею понад 1,5 га».