До Турина — через Суми

18.02.2009
До Турина — через Суми

Багатоборки Ганна Мельниченко (ліворуч) і Наталія Добринська в Сумах змагатимуться, скоріше за все, в різних дисциплінах. (Фото Рейтер.)

Зима 2008–2009 для «королеви спорту» є особливою з огляду на те, що найпрестижніший світовий форум — Олімпійські ігри — відбувся лише півроку тому. А оскільки більшість атлетів планували пік спортивної форми саме на Пекін–2008, нині не доводиться чекати від них видатних досягнень. До того ж чимало «зірок» вирішили відпочити від виснажливого минулого року й повернутися на доріжки та в сектори лише влітку. Таке ж розпорошення відбулося і в українській збірній. Але на чемпіонаті країни, що стартує сьогодні в Сумах, буде на кого подивитися.

 

Із Пекіна — одна–єдина

Із п’яти призерів останньої літньої Олімпіади в Сумах змагатиметься лише одна спортсменка. Зате яка — володарка китайського «золота» Наталя Добринська! Вінничанка, скоріше за все, виступить не у своєму «рідному» багатоборстві, а в окремих видах. Зокрема, останнім часом вона старанно «шліфує» стрибок у довжину й бар’єрний біг.

Олімпійські призерки в бігу на 1500 м, Ірина Ліщинська й Наталія Тобіас, зимовий сезон пропускають, як і стрибунка потрійним Ольга Саладуха та бігун на середні дистанції Іван Гешко. Олені Антоновій метати диск у залі Української академії банківської справи буде тіснувато. Під питанням і прибуття до Сум стрибуна з жердиною Дениса Юрченка — донеччанин збирався на змагання до Стокгольма.

Зірок не бракуватиме

Як повідомила «УМ» прес–аташе Національної федерації легкої атлетики Людмила Якушева, остаточно список учасників чемпіонату України став відомий лише вчора ввечері, коли делегації областей надали в оргкомітет змагань склади своїх команд. Попри вище перелічені «пропуски», що спортсменів високого класу в Сумах не бракуватиме, адже національний старт є відбірковим до складу збірної на чемпіонат Європи, який 6–8 березня прийматиме італійський Турин.

Уже відомо, що візьмуть участь у турнірі на Слобожанщині зіркові стрибуни у висоту: чемпіон світу–2005 Юрій Кримаренко, Віктор Шаповал (2,33 м — другий результат сезону в світі) та Вікторія Стьопіна. Гостра боротьба очікується в секторі для стрибків із жердиною — навіть за ймовірної відсутності Юрченка Олександр Корчмід і Максим Мазурик не дозволять глядачам сумувати.

Порадують своєю присутністю на доріжці й імениті бар’єристи. Срібна призерка Олімпіади–2004 в Афінах, Олена Красовська, на недавньому турнірі в Парижі показала четвертий час у спринті на 60 м із бар’єрами (8,03 сек.). Цей результат лише двома сотими поступається особистому рекорду спортсменки, датованому 2000 роком, і в Сумах вона продовжить набирати оберти.

Поки що не все складається так, як хотілося б, у Сергія Демидюка — киянин у Франції не пробився до фіналу (7,86). Національний старт для нього — контрольна перевірка готовності до конкуренції «на Європі».

Обов’язково побачить сум­ська публіка екстравагантну бігунку на середні дистанції Тетяну Петлюк. Срібна призерка чемпіонату світу 2008 року в приміщенні в неділю вперше за зиму «вибігла» з двох хвилин на дистанції 800 м— на змаганнях у німецькому Карлсруе киянка показала третій результат сезону в світі (1.59,63) й посіла друге місце. Ще одна українка, Зоя Нестеренко–Гладун, продемонструвала там четвертий час (2.02,02).

А двома днями раніше тріо наших дівчат повністю окупувало п’єдестал пошани на турнірі в Дюссельдорфі. Компанію Петлюк і Нестеренко–Гладун в забігу на нестандартній дистанції 600 м склала Тамара Твердоступ.

На нинішньому чемпіонаті України одночасно змагатимуться й дорослі, і юніори. Тож, можливо, хтось із молоді зможе проявити в себе в когорті з іменитими спортсменами. Як зізнався державний тренер із легкої атлетики Валерій Александров, таке поєднання відбувається не від «гарного життя». Просто бюджетні кошти до легкоатлетів, як і до представників багатьох інших видів спорту, ще не надійшли. Тож і чемпіонат країни, як і трохи раніше — національний Кубок, проводиться «в борг»...