Бетмен загинув. Хай живе Бетвумен!

14.02.2009

Перший комікс про Бетмена (Людину–кажана) з’явився в США ще 1939 року. Його створили художники Боб Кейн та Білл Фінгер. Героєм розповіді був бізнесмен–мільярдер Брюс Уейн, який удень займався своїм бізнесом та причаровував жінок, а вночі перетворювався на Людину–кажана, що розправлялася з різноманітними негідниками і вершила справедливість у місті Готем–Сіті (прототип Нью–Йорка). Життя Бетмена було довгим та щасливим: видавництво «Детектів Комікс» видавало чергові книжки про його пригоди, Бетмен був героєм телесеріалів, мультсеріалів, комп’ютерних ігор та десятка повнометражних художніх фільмів. За популярністю з Бетменом у США та світі міг позмагатися хіба що Супермен.

Але герої також не вічні. На 70–му році життя Бетмен загинув: його катапультували з літака без чудодійних плаща і маски. Але перед тим, як убити героя в «коміксі» за листопад минулого року, видавці потурбувалися про спадкоємця. До коміксу було поступово введено низку нових персонажів: Бетвумен (Жінку–кажана), Кетвумен (Жінку–кішку) та сина Бетмена — Деміена Уейна.

Цього тижня творці коміксу розсекретили інтригу: спадкоємцем Бетмена стала Бетвумен. Це рудоволоса красуня–лесбіянка на ім’я Кеті Кейн, яка вдень веде світське життя, а вночі перетворюється на Жінку–кажана й так само, як її великий попередник, бореться зі злом. Перший комікс із Бетвумен у головній ролі надійде в продаж у червні цього року, згодом заплановано видати ще щонайменше 11 книг про героїню–лесбіянку.

Американські спільноти геїв із захватом зустріли появу першого суперперсонажу коміксів відмінної сексуальної орієнтації. Але що скажуть батьки дітей та підлітків, яким передусім адресована така продукція? Упорядники «Детектів комікс» наразі не переймаються цим питанням, оскільки планують ввести до коміксу ще кілька нових персонажів з етнічних та сексуальних меншин.